‘Voorkomen is beter én goedkoper dan genezen’

SP Kamerlid Renske Leijten heeft woensdag 22 juni 2011 gehakt gemaakt van de ingrepen in het zorgpakket door VVD, CDA en PVV. Deze partijen willen onder meer de dieetadvisering, stoppen-met-rokenprogramma’s en fysiotherapie voor reuma- en hartpatiënten uit het basispakket verwijderen, evenals maagzuurremmers voor preventief gebruik. Ook willen zij mensen met psychische klachten en psychiatrische aandoeningen een eigen bijdrage opleggen als straf voor zorggebruik. Over de maatregelen in de geestelijke gezondheidszorg komt volgende week donderdag een apart debat.

Renske Leijten: ‘Dit soort kortzichtige maatregelen leggen niet alleen de rekening eenzijdig neer bij de meest kwetsbare mensen, maar ze leiden tot geen enkele besparing. Roken, verkeerde voedingspatronen en ondervoeding veroorzaken een heleboel ziektebeelden en gezondheidsproblemen die door diëtisten en stoppen-met-rokenprogramma’s voorkomen kunnen worden. Ondervoeding kost jaarlijks 1,7 miljard euro. Een fysiotherapeut helpt bij de bestrijding van pijnklachten, vermoeidheid en daarmee ziekteverzuim en maatschappelijke uitval. Voorkomen is beter én goedkoper dan genezen.’

Minister Schippers (VVD) wekte bij verschillende partijen ergernis met haar weigering om de draconische bezuinigingen te onderbouwen en te praten over alternatieven. Ook haalde ze haar schouders op over de constatering van artsenorganisatie KNMG dat het kabinet de zorgrekening doorschuift naar individuele burgers en geen oog heeft voor de maatschappelijke gevolgen. Eerder weigerde de minister al om zelfs maar in gesprek te gaan met deze organisatie.

1 gedachte over “‘Voorkomen is beter én goedkoper dan genezen’”

Plaats een reactie