Voordelen van gehandicaptenliften

Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er verschillende mogelijkheden om toch de trap op te komen. Zo heeft een traplift verschillende voordelen. Voor waterliefhebbers zijn er tevens zwembadliften. Zo hoeft een handicap je levensplezier niet in de weg te staan.

Gehandicaptenlift in openbare gebouwen

Naast de reguliere liften worden ook trapliften steeds populairder in openbare gebouwen. Een gewone lift is immers niet altijd even goed bruikbaar voor mensen die slecht ter been zijn vanwege de drempels.

Een groot voordeel van een traplift is dat deze ook bruikbaar is tijdens een stroomstoring. De accu van een traplift wordt namelijk opgeladen via het lichtnet en blijft daardoor nog een tijd werken wanneer de stroom is uitgevallen. Zo kan iedereen veilig naar buiten komen tijdens een calamiteit.

Gehandicaptenliften in privéwoningen

Nu ouderen steeds vaker en steeds langer thuis blijven wonen, is ook een gehandicaptenlift in privéwoningen geen uitzondering meer. Hoewel veel mensen een drempel over moeten, zien ze gauw de voordelen in van een traplift in huis:

  • Onafhankelijkheid en zelfredzaamheid omdat je zelf naar boven en beneden kunt komen
  • Traplopen kost veel energie, die je beter aan andere dingen kunt besteden – waaronder fit blijven en leuke dingen doen
  • Veiligheid: de kans op vallen is veel kleiner met een traplift
  • Met een traplift kun je spullen of huisdieren vervoeren
  • Je hoeft de traplift niet te gebruiken en ook huisgenoten kunnen er prima omheen
  • Een traplift kan een verhuizing naar een aanleunwoning of verzorgingstehuis voorkomen
zwembadlift

Soorten gehandicaptenliften

Voor vrijwel iedere trap, recht of rond, is er wel een geschikte traplift. Ook voor wenteltrappen en trappen buiten een gebouw zijn er verschillende mogelijkheden. Bovendien is een traplift vaak aan te passen aan de eigen wensen, bijvoorbeeld qua kleur of bekleding.

Wanneer de traplift toch niet bevalt of het huis verkocht wordt, kan een traplift ook eenvoudig verwijderd worden zonder blijvende schade aan de muur of trap.

Kosten van een gehandicaptenlift

De kosten van een traplift vallen mee en worden vaak (deels) vergoed vanuit de WMO of gemeente. Omdat deze procedure lang kan duren, zijn er allerlei instanties die kunnen helpen om alvast een gehandicaptenlift te plaatsen met betaling achteraf. Bedenk ook dat de kosten van een traplift een stuk lager zijn dan die van een verhuizing.

Om te besparen op de kosten van een gehandicaptenlift, kiezen steeds meer mensen voor een tweedehands traplift of huren zij een traplift. Dit is ook een ideale optie voor mensen die nog niet zeker weten wat voor traplift ze willen.

Zwembadliften

Een lichamelijke beperking hoeft geen reden te zijn om niet van een zwembad te genieten. Voor zowel openbare als privé-zwembaden zijn er verschillende soorten zwembadliften waarmee gebruikers veilig en eenvoudig het water in en uit kunnen komen.

De gebruiker of begeleider bedient de lift zelf, dus daar is geen personeel voor nodig. Bovendien is de installatie eenvoudig en is een zwembadlift makkelijk verplaatsbaar.

Plaats een reactie