Voorbruinen biedt meer bescherming tegen de zon

Geleidelijke gewenning van de huid aan UV-straling uit zonlicht door gematigd voorbruinen heeft een beschermend effect. Uit onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat gestaag zonnen onder de erytheemdrempel (wanneer de huid rood begint te worden) belangrijk bijdraagt aan de opbouw van natuurlijke zelfbeschermingsmechanismen van het menselijk lichaam tegen overmatige blootstelling aan UV-straling.

Met pigmentatie en de opbouw van een verdikking van de buitenste laag van de opperhuid, de stratum corneum – wordt een effectieve dermatologische barrière opgebouwd tegen de schadelijke effecten van straling. Dit natuurlijke effect is vergelijkbaar met bescherming door zonnebrandcrème.

“Door gedurende drie tot vier weken regelmatig te zonnen wordt het die bescherming volledig ontwikkeld. De verdikte stratum corneum is beter in staat om UVB-licht te absorberen en te voorkomen dat het de rest van de opperhuid penetreert, aldus Ad Brand van Sunlight Research Forum. “Bovendien”, vervolgt Brand, neemt door zonnestraling de productie van het pigment melanine toe. Dit huidpigment vormt onder de stratum corneum nog een beschermingslaag tegen UV-straling. Melanine is ook de stof die de huid kleurt. Hoe meer melanine is opgeslagen, hoe donkerder de huid zal kleuren”, zegt Ad Brand.

“Gematigd buiten of in een solarium voorbruinen leidt dus tot meer bescherming tegen de zon; het activeert de zelfbescherming van de huid tegen de UV-stralen van het zonlicht”. Brand beveelt aan om kort voor een strandvakantie drie tot vier weken de tijd te nemen om de opbouw van het natuurlijke huid bescherming mechanisme, en een verhoogde melanineproductie te garanderen, en hij waarschuwt: “Wie de huid plotseling en onvoorbereid overmatig aan UV-straling blootstelt, riskeert zonnebrand en verhoogt het risico op huidkanker.”

Plaats een reactie