Voorbeeldfunctie en alcoholgebruik – oproep om het goede voorbeeld te geven

Het lijkt eerder gewoonte te worden dan uitzondering: politici, mensen met een hoge positie of die veel in de aandacht staan en die te veel drinken in het openbaar en strafbare feiten plegen. Deze mensen hebben allemaal een voorbeeldfunctie, staan in de spotlights en hun hele handel en wandel is tegenwoordig openbaar. Met grote regelmaat gaan zij over grenzen heen, vaak met verbale en fysieke agressie.

Wat mij verbaast is dat er enerzijds gesproken wordt over normvervaging, over problemen met jongeren en alcohol- en drugsgebruik en dat anderzijds door dezelfde mensen duidelijk grenzen worden overschreden en de effecten daarvan worden verzwegen, gebagatelliseerd of letterlijk worden afgekocht. Wanneer je als Tweede Kamer-lid wordt gepakt met teveel alcohol op achter het stuur dan ben je ongeloofwaardig. Wanneer je als Kamerlid agressief wordt nadat je teveel hebt gedronken en je koopt dat af, dan steek je je middelvinger op naar de burgers die je als volksvertegenwoordiger dient.
Alcoholgebruik wordt op deze manier goedgepraat of gemaskeerd. Het dringt blijkbaar bij grote groepen volwassenen in onze samenleving niet door dat je hiermee voorbeeldgedrag geeft, dat herhaald en gekopieerd wordt door veel mensen en vooral door jongeren.

Alcoholgebruik leidt altijd tot normvervaging. Alcoholgebruik zorgt er voor dat grenzen overschreden worden, dat moraliteit naar de achtergrond verdwijnt. Het zorgt voor verharding, pijn, schade, verdriet en nog veel meer negatieve gevolgen. En dan heb ik het hier niet alleen over extreme slemppartijen, maar juist over gewone huis, tuin en keuken situaties. Gewone ouders bij wie elke dag de fles wijn op tafel staat – en leeg gaat – bij het avondeten. Over werknemers die teveel drinken op de vrijdagmiddagborrel of gemotiveerde ouders die doorzakken in de sportkantine. Maar ook al die mensen die ‘sociaal’ of ‘gezellig’ drinken en die vinden dat niemand daar last van heeft. Die gewoon arts zijn of leraar. Die gewoon hun auto nog kunnen besturen. Die meedrinken en zeker niet meer drinken dan anderen. Die zichzelf, volgens eigen zeggen, nog volledig in de hand hebben.

Al deze drinkers en hun argumenten zorgen voor ervoor dat alcohol en alcoholgebruik een geaccepteerde harddrug is die inzetbaar is voor alles en tegen alles. Door deze normvervaging rondom alcoholgebruik krijgt een hele generatie een slecht voorbeeld, met alle consequenties van dien.

Ik roep hierbij op om iedereen die een voorbeeld is of zou kunnen zijn voor een ander (en dat is bijna iedereen) om een goed voorbeeld te zijn. Om te laten zien dat je als volwassene verantwoordelijkheid hebt en kan dragen, dat je met gevoelens om kunt gaan, dat je geduld hebt en zaken kunt laten. Dat je alcohol niet nodig hebt om te ontspannen of leuk te zijn. Daar is onze maatschappij meer mee gediend dan meer politie op straat. Waar behoefte aan is, zijn mensen die staan voor wat ze vinden en zelf leven wat ze uitdragen: “Walk Your Talk”.

Auteur: Erik Stofferis, De Helderheid Stichting

1 gedachte over “Voorbeeldfunctie en alcoholgebruik – oproep om het goede voorbeeld te geven”

 1. Regelmatig veel alcohol drinken kan soms schadelijker zijn hard drugs. Het aantal dodelijke gevallen in Nederland als gevolg van (overmaat) alcohol gebruik kan oplopen tot 3000 mensen per jaar. Maar in het geval van “sociaal” en “gezellig” alcohol drinken, kan alcohol in vele maten gezonder zijn dan schadelijk. Levensverwachting onder sociale drinkers (1 a 2 glazen wijn per dag) is langer dan mensen die zeer weinig of nooit alcohol drinken. Alcohol heeft ook positieve fysiologische effecten (vooral onder ouderen).
  Echter is er weinig onderzoek gedaan naar het aantal mensen per jaar die door de stress overlijden. Drinken van alcohol onder “sociale” en “gezellige” drinkers helpt deze mensen van die stress (tijdelijk) af te komen.
  Alcohol problemen onder jongeren kunnen worden geholpen door een beter onderwijs voor de jongere en hun ouders. Om te laten zien dat je als volwassene verantwoordelijkheid hebt en kan dragen, hoeft je niet te stoppen met een glaasje wijn bij je eten. Maar leer de jongere hun grenzen kennen.

  Apotheker in opleiding
  S.Baghban-Bouma

  Beantwoorden

Plaats een reactie