Vooral luchtweginfectie bij nat winterweer

De meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen, het Respiratoir Syncytieel virus (RS-virus), steekt vooral de kop op bij koud en nat weer. Dit blijkt uit onderzoek van Tamara Meerhoff naar het RS-virus in Europa. Meerhoff promoveert dinsdag 8 juni aan VU medisch centrum.

Meerhoff analyseerde de seizoensvariatie en relatie tussen het RS-virus en meteorologische factoren. De resultaten laten zien dat het aantal RS-infecties in Nederland jaarlijks stijgt vanaf begin november (week 44) en eind december een hoogtepunt bereikt. De meeste infecties worden vastgesteld bij een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen.

De bevindingen van Meerhoff helpen bij het beter in kaart brengen van luchtweginfecties op regionaal en Europees niveau. Deze informatie wordt gebruikt voor het bepalen van de behandelstrategie, de uitvoer van preventieve maatregelen en het tijdig toedienen van medicijnen (palivizumab) ter voorkoming van ernstige RS-virusinfecties bij te vroeg geboren zuigelingen.

Het RS-virus is een veel voorkomende verwekker van luchtweginfecties die zeer besmettelijk is. De infectie veroorzaakt een ontsteking van de luchtwegen met verkoudheid tot longontsteking als gevolg.

Plaats een reactie