De voor- en nadelen van het Paleo dieet

Het Paleo dieet, je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord. Hier gaan we in op de voor- en nadelen die aan het Paleo dieet kleven. Op basis daarvan kun je bepalen of dit dieet bij je past.

Voordelen van het Paleo dieet

Ten opzichte van andere leefstijlkeuzes / diëten, heeft het Paleo dieet de volgende voordelen:

 • Verschillende soorten voedsel

  De basis van het Paleo dieet bestaat uit veel verschillende soorten voedsel. Dit houdt deze manier van eten gevarieerd en maakt het eenvoudiger om het vol te houden. Het Paleo dieet is met name gericht op het eten van natuurlijke producten. Denk aan groente, fruit, mager vlees, noten en zaden. Het Paleo dieet is wat dat betreft een behoorlijke verbetering ten opzichte van een normaal Westers dieet. Door middel van het Paleo dieet ben je gemakkelijker verzadigd en is de kans op een hongergevoel klein.

 • Gezond afvallen

  Omdat er minder bewerkte koolhydraten in het Paleo dieet verwerkt zijn, is het met dit dieet veel eenvoudiger om af te vallen dan wanneer je op een andere manier eet. Wat dat betreft is het Paleo dieet behoorlijk in het voordeel ten opzichte van andere diëten.

 • Een lagere kans op chronische ziektes

  Het gevolg van dit dieet is een beter voedingspatroon en gezonder gewicht. Als vanzelfsprekend heeft dit allerlei gezondheidsvoordelen tot gevolg. Zo is er onder andere een lagere kans op chronische ziektes als diabetes type 2.

Nadelen van het Paleo dieet

Er zitten verschillende nadelen aan het Paleo dieet:

 • Het Paleo dieet is niet goed voor het milieu

  Door grote hoeveelheden vlees en vis, kun je rekenen op een grotere impact op ons milieu, wanneer iedereen volgens het Paleo dieet gaat eten. De bio-industrie is namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot, deze industrie stoot zelfs meer uit dan alle voertuigen die er op aarde rondrijden. Daarnaast is veel vlees en vis niet altijd even gezond, verschillende onderzoeken tonen dit aan.

 • Het Paleo dieet kan duur zijn

  De verse producten die voor het Paleo dieet gegeten moeten worden, zijn een stuk duurder dan je van jouw normale boodschappen gewend bent. De voedingsindustrie heeft ons eten namelijk een stuk goedkoper gemaakt, onbewerkte producten kosten vaak meer.

 • Elementen als intermittent fasting ontbreken

  Er zijn handige foefjes waarmee je jouw voedingspatroon nog verder kunt verbeteren. Een voorbeeld daarvan is intermittent fasting, daarover kun je meer lezen op HappyHealthy.nl, deze methode gaat over bepaalde periodes waarin je niet eet. Door hierin de juiste balans aan te brengen kun je gezondheidsvoordelen behalen.

Is het niets voor je? Als het om koolhydraatarme diëten en diëten met veel vetten en eiwitten gaat, zijn er tal van verschillende mogelijkheden. Op HappyHealthy.nl kun je er een aantal vinden.

Plaats een reactie