Voor elke griep een andere prik

De opkomst voor vaccinatie tegen de jaarlijks terugkerende wintergriep onder risicogroepen lag vorig jaar op hetzelfde hoge niveau als in de jaren daarvoor.

Wintergriep
De vaccinatiegraad tegen de griep van de hoogrisicopopulatie bleef redelijk stabiel, zo blijkt uit de griepvaccinatiemonitor van het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) van IQ healthcare, het NIVEL, LHV en NHG. Afgelopen seizoen kregen voor het eerst ook gezonde mensen tussen de 60 en 65 jaar een gratis griepprik aangeboden. Hierdoor is zowel de omvang van de hoogrisicopopulatie als de vaccinatiegraad onder de totale bevolking toegenomen tot respectievelijk 30,5 en 21,8%.

In 2008 was 85% van de patiënten met hart- en vaatziekten of diabetes mellitus gevaccineerd tegen de griep en 75% van de patiënten met een longaandoening. De vaccinatiegraad onder de mensen van 60 jaar en ouder is 76,9%. Waarbij net als in voorgaande jaren gezonde ouderen zich beduidend minder laten vaccineren dan de ouderen die ook een medische indicatie hebben (63,8% tegenover 84,9%).

Monitoring
Komende winter krijgen we naast de reguliere wintergriep te maken met de Mexicaanse griep (nieuwe influenza A(H1N1). Daartegen wordt apart gevaccineerd. De nieuwe vaccinatie wordt niet gecombineerd met de vaccinatie tegen wintergriep. Beide vaccinaties zijn belangrijk. “Beide vaccinatieprogramma’s worden het komende griepseizoen in samenhang met elkaar gevolgd”, stelt Jozé Braspenning, IQ healthcare. “De mogelijkheid bestaat dat risicopatiënten uit de doelgroep denken met één vaccinatie voldoende beschermd te zijn.”

Plaats een reactie