Jongdementie is dementie bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen jongdementie. In Voor altijd mijn mama schrijft Kathleen Aerts (voormalig K3) zeer openhartig over de jongdementie van haar moeder.
“Ik heb lang getwijfeld, want een mooi verhaal is het niet. Jongdementie is een gruwelijke ziekte. Ze ontneemt een mens zijn laatste gram waardigheid en grijpt in op het diepste van je persoonlijkheid. […] Jongdementie is mensonterend. De aftakeling, de wanhoop… Niemand zou het ooit moeten meemaken.” – Kathleen Aerts
[quote_box_center]Het boek Voor altijd mijn mama is leverbaar vanaf 16 september 2015.[/quote_box_center]
Voor altijd mijn mama
Na de plotse dood van haar man raakt Maria, de moeder van Kathleen Aerts, het spoor bijster. Een normale periode van rouw, denkt iedereen aanvankelijk. Een hardnekkige depressie, luidt het oordeel een paar jaar later. Tot de diagnose jongdementie valt.
Dementie wordt meestal met oudere mensen geassocieerd, maar de ziekte komt ook bij jonge mensen relatief vaak voor. Vaak duurt het lang voordat de juiste diagnose gesteld wordt, zodat gepaste zorg uitblijft.
In Voor altijd mijn mama vertelt Kathleen Aerts heel open over de weg die ze samen met haar moeder heeft afgelegd. Van de twijfels én de mooie momenten samen na de diagnose tot de donkere tijden in het ziekenhuis. Dit boek is een getuigenis die niemand onberoerd zal laten.
Wat is jongdementie?
Dementie op jonge leeftijd begint meestal op een leeftijd tussen 40 en 65 jaar. Vaak vallen veranderingen in het gedrag meer op dan de problemen met het geheugen. Op het werk gaat het mis of het werk komt niet meer af. Ook thuis merken mensen veranderingen, zoals in het gedrag of met de taal. Maar ook het huishouden kan een probleem worden.
Deze veranderingen worden meestal niet direct herkend als verschijnselen die bij een dementie horen. Ze worden vaak geweten aan overspannenheid, depressie en relatieproblemen. Vaak geeft deze periode veel onzekerheid en spanningen thuis. Pas als de diagnose jongdementie gesteld wordt, komt het besef dat het veranderde gedrag door de ziekte komt, en dat de patiënt hier niets aan kan doen. De diagnose geeft dan duidelijkheid en wat rust.
Het verliesproces waar een jonge persoon met dementie mee te maken krijgt is ingrijpend. Jonge mensen spelen vaak nog een actieve rol in de maatschappij. Ze zullen niet snel hun positie als kostwinner en opvoeder willen opgeven, noch rollen en verantwoordelijkheden zoals geldzaken of autorijden, willen verliezen.
Doordat jonge mensen met dementie lichamelijk over het algemeen fit zijn, hebben ze de neiging zichzelf beter in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn en geven ze de regie over hun leven niet gemakkelijk uit handen. Daarnaast beseffen jong dementerende mensen vaak beter dat ze ziek zijn. Gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn daarom veel heftiger.
Meer informatie over jongdementie kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland.