Volg acht jongeren bij sociaal experiment: Hun Eerste Keer

0
580

Soa Aids Nederland en Rutgers WPF starten vanaf maandag 17 oktober 2011 het sociaal experiment Hun Eerste Keer. Acht jongeren van 15 en 16 jaar beleven de komende maand hun eerste keer. Hiervan zullen ze uitgebreid verslag doen in (video-)dagboeken op internet. Volgers kunnen via social media met ze chatten en de jongeren voorzien van tips. Hun Eerste Keer is onderdeel van de campagne MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK die jongeren weerbaarder moet maken tegen ongewenst seksueel gedrag.

Nederlanders zijn gemiddeld 16,4 jaar als ze voor het eerst seks hebben. Een kwart van de 15-jarigen heeft al wel eens seks gehad. De helft van de jongeren beleeft hun eerste keer met iemand die ze minder dan drie maanden kennen. De meeste jongeren willen net zo graag vrijen als hun partner. Toch is 14% van de meisjes en 4% van de jongens bij hun eerste keer overgehaald of gedwongen.

Obstakels bij Hun Eerste Keer
De acht jongeren die meedoen aan Hun Eerste Keer zullen tegen obstakels aanlopen. Zo is de romantische dromer Adinda (15) gevoelig voor groepsdruk en wordt ze al verliefd als een jongen aardig is tegen haar. De extraverte Malissa (16) heeft last van een gebrek aan zelfvertrouwen, zonder dat ze dat zélf doorheeft. De zachtaardige David (16) fantaseert over jongens, maar daar blijft het bij omdat hij zich onervaren voelt en nog niet officieel uit de kast is. Heel anders weer dan Wesley (16), die vindt dat de beschikbaarheid van meisjes een vanzelfsprekende zaak is. En dan volgen we deze maand ook nog Ceren, Lotte, Sami en Flint die ook zo hun eigenaardigheden en onzekerheden hebben. Allemaal zitten ze bij elkaar op school.

Volg Hun Eerste Keer
De ervaringen van deze acht tieners bij de eerste keer seks, zoenen en alles eromheen zijn van 17 oktober tot 6 november live te volgen via een speciaal ‘Hun Eerste Keer’-platform en via social media. Behalve dat zij in die maand hun eerste keer beleven, zullen ze ook een praktische opdracht krijgen die ze leert om te gaan met hun grenzen en wensen. Die opdrachten variëren van het schrijven van een liefdeslied, het oefenen met Truth or Dare tot het portretteren van homo’s voor een fototentoonstelling. Al hun ervaringen delen zij in videodagboeken op Youtube en blogs op Hyves en Facebook. Als fan van een karakter kun je zijn beste vriend worden (BFF). Zo krijg je ook updates over de diepste gevoelens en innerlijke conflicten van een karakter en kun je hem of haar helpen door in bepaalde situaties tips te geven.

Maak Seks Lekker Duidelijk
De acht jongeren die meedoen aan Hun Eerste Keer zijn acteurs. Maar alle situaties waar ze tegenaan lopen, zijn realistisch en herkenbaar. Hiermee willen Soa Aids Nederland en Rutgers WPF jongeren laten nadenken en praten over hun grenzen en wensen. MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK is een campagne ter bevordering van de seksuele gezondheid van jongeren. De campagne focust op laagopgeleide jongeren van 12 tot en met 18 jaar.