Vogels tellen tijdens Euro Birdwatch

Op zaterdag 5 oktober 2013 neemt Vogelbescherming Nederland in samenwerking met honderden vrijwilligers weer deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch.

Euro Birdwatch 2012, SchiermonnikoogFotocredits: Vogelbescherming Nederland

Dit jaar wordt er op meer dan 150 telposten in ons land geteld. Die dag kom je buiten overal vogelaars tegen!

Ieder najaar trekken veel vogels die bij ons hebben gebroed naar het zuiden. Vanuit het hoge noorden komen broedvogels hierheen om bij ons te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Juist nú is er dus grote kans om veel vogels te zien.

Euro Birdwatch 2012, JohnRoemen, LimburgFotocredits: Vogelbescherming Nederland

Gewapend met telescopen en verrekijkers, notitieboekjes en gsm-telefoons, maar ook met thermoskannen en proviand trekken vogelaars het veld in. Op ruim 150 locaties kunt u ze die dag tegenkomen. Van de Waddenzee tot in Zeeuws-Vlaanderen tellen vogelaars op 5 oktober de vogels die voorbij komen. De telposten zijn al voor zonsopgang bemand, omdat de grootste groepen vogels ’s ochtends vroeg voorbij komen.

In Noordwijk (ZH) wordt dit jaar zelfs met een radar geteld. Door middel van die radar kunnen zelfs vogels gezien worden die boven de wolken vliegen en voor het blote oog dus niet zichtbaar zijn.

Tijdens de Euro Birdwatch op zaterdag 5 oktober 2013 wordt in meer dan 30 landen in Europa geteld. Vorig jaar werden in heel Europa bijna 6 miljoen vogels geteld! In Nederland hebben toen 108 vogelwerkgroepen deelgenomen, die samen 157 tellingen hebben georganiseerd en ruim 373.000 vogels noteerden (verspreid over 190 soorten). Dit jaar rekenen we op minstens evenveel deelnemers.

Op het kantoor van Vogelbescherming Nederland in Zeist worden de waarnemingen van de telgroepen in eigen land verzameld. Dit gebeurt via belrondes tijdens de dag, zodat zaterdagavond de Nederlandse resultaten bekend gemaakt kunnen worden.

Meer informatie
www.vogelbescherming.nl
www.facebook.com/vogelbeschermingnederland
www.redderijkeweide.nl
www.birdlife.org

Plaats een reactie