Voetballers op giftige voetbalschoenen naar WK

De grootste voetbalhelden ter wereld maken zich op voor het WK. Wat de vedettes waarschijnlijk niet weten, is dat ze de Braziliaanse grasmat betreden op zorgwekkend giftige voetbalschoenen. Voor de productie van dit schoeisel gebruikt onder meer Adidas grote hoeveelheden chemicaliën die zeer schadelijk zijn voor de mens en de natuur.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace naar WK-kleding, die ook onze Nederlandse sterren aan hebben tijdens hun wedstrijden.

Downloaden: Greenpeace-rapport ‘A Red Card for Sportswear Brands’

Natuurlijk hoopt Greenpeace Nederland dat Oranje een prachtig resultaat behaalt in Brazilië. Maar het dragen van sommige kledingstukken in de WK-stadions is helaas direct een schot in eigen doel. De milieuorganisatie heeft onderzoek gedaan naar gifstoffen in voetbalschoenen en keepershandschoenen van verscheidene merken, nationale t-shirts en de Adidas WK ‘Brazuca’ voetbal.

De aangetroffen concentraties chemicaliën zijn alarmerend. Zo bevat de ook bij Oranje stervoetballers populaire Adidas ‘Predator’ schoen zeer hoge hoeveelheden PFC’s. Deze stoffen zijn ernstig hormoonverstorend, tasten het immuunsysteem aan en zijn mogelijk kankerverwekkend. Ook de giftige Adizero F50 wordt gedragen door Nederlandse topspelers.

Adidas produceert verder de ‘Brazuca’ bal, waar tijdens alle WK-wedstrijden tegenaan getrapt wordt. En niet voor niets: de bal bevat namelijk NPE’s, die gebruikt worden om kleuren op stoffen te fixeren. Als de stof in aanraking komt met water is ook deze hormoonverstorend. Niet alleen Adidas verdient een rode kaart. Ook geteste voetbalkleding van Nike en Puma bevat ontoelaatbare concentraties chemicaliën waar de natuur én de mens door getroffen wordt.

“Het WK is een prachtig uithangbord voor deze sportlabels en ze verwachten daar recordwinsten mee te boeken”, reageert campagneleider Ilze Smit van Greenpeace. “Het minste dat ze daarvoor terug kunnen doen is stoppen met de vervuiling van ons water en het vergiftigen van de aarde. Net zoals bij Oranje is het tijd voor een nieuw spelsysteem: maak de lijst van gebruikte chemische stoffen openbaar en kom met een duidelijk plan om dit gif uit te bannen.”

Plaats een reactie