Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat op een nieuwe manier sondes plaatsen in de dunne darm. Zonder dat een roesje en endoscopie (inwendig onderzoek) nodig zijn. Een heel patiëntvriendelijke manier. Het Edese ziekenhuis loopt hierin voorop. Slechts vier andere Nederlandse ziekenhuizen werken al op deze nieuwe manier.
Elk jaar krijgen in Ziekenhuis Gelderse Vallei ongeveer 200 patiënten een sonde in hun dunne darm. Dit is nodig omdat bij deze patiënten de maag niet goed werkt. De voeding moet dan direct naar de dunne darm. Dit gaat via een sonde: een dun slangetje. Voorheen plaatste de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) de sonde. Met het nieuwe systeem kan de verpleegkundig specialist of MDL-verpleegkundige dit doen.
Patiëntvriendelijk
Anja Boot is verpleegkundig specialist van het voedingsteam in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij is één van de mensen die de sondes plaatst. Anja Boot is erg enthousiast over het nieuwe systeem: “Voor de patiënt is deze methode prettiger, er is geen inwendig onderzoek en geen verdoving nodig. De patiënt kan in zijn eigen bed blijven liggen. De verpleegkundig specialist komt direct langs als zij wordt gebeld om een sonde te plaatsen. Binnen 15 minuten kan de sonde geplaatst zijn. Als de sonde door de MDL-arts geplaatst moet worden kan dit meestal pas aan het eind van de dag of de volgende dag. Al die tijd heeft de patiënt dan geen voeding gehad. Deze nieuwe methode past echt bij ons als voedingsziekenhuis, want: hoe eerder gevoed, hoe beter het herstel.”
Wat is een voedingssonde?
Een voedingssonde is een dun, buigzaam slangetje dat via de neus in de maag of de dunne darm wordt geplaatst. Een voedingssonde wordt in de dunne darm geplaatst als de maag (tijdelijk) niet goed in staat is om voeding naar de dunne darm te vervoeren. De darm functioneert dan vaak wel normaal. Dit komt voor bij verschillende ziektebeelden en ook na bijvoorbeeld buikoperaties.
Voerdraad en beeldscherm
Om de voedingssonde voorbij de maag tot in de dunne darm in te brengen wordt een sonde gebruikt met daarin een voerdraad. Op deze voerdraad zit een elektromagnetische transmitter: een koperdraadje. Ter hoogte van de maag wordt een ontvanger gelegd die signalen van de voerdraad opvangt. Op een beeldscherm kan de verpleegkundige precies zien welke route de sonde aflegt en wanneer deze op de juiste plek zit.
Voedingssonde wordt geplaatst zonder verdoving – goo.gl/4UEkL – @geldersevallei, #Ede
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 13 mei 2013