Voedingshulp bereikt kinderen in zuiden van Somalië

In het zuiden van Somalië hebben ruim één miljoen kinderen dringend levensreddende hulp nodig en zijn 640.000 kinderen zwaar ondervoed. UNICEF roept daarom alle partijen op om het redden van kinderlevens de hoogste prioriteit te maken en alle inspanningen te steunen om de kinderen in nood te bereiken.

Meer dan miljoen kinderen in zuiden Somalië hebben levensreddende hulp nodig

“De kinderen in het zuiden van Somalië hebben dringend onze hulp nodig. Teveel kinderen zijn al gestorven en als we nu niets doen lopen vele anderen een groot risico”, zegt Rozanne Chorlton, vertegenwoordiger van UNICEF Somalië. “Het zou niet zo moeten zijn dat families hun huizen moeten verlaten. Moeders en kinderen zouden een dagenlang durende, gevaarlijke reis op zoek naar voedsel en water niet hoeven moeten doorstaan om terecht te komen in een leven van onzekerheid in een opvangkamp. Al onze energie moet gericht zijn op het redden van levens.”

Om de kinderen zo snel mogelijk te bereiken, hebben UNICEF en haar partners hun werkzaamheden uitgebreid en zetten ze alles op alles om hulpgoederen in de regio te krijgen. Deze maand heeft de VN-kinderrechtenorganisatie voedingssupplementen voor 65.000 kinderen verscheept naar de door droogte getroffen gebieden van Zuid-Somalië. Ze worden door partners in het gebied gedistribueerd. Het gaat om drie vluchten naar Mogadishu, twee naar Galkayo en een vlucht naar Baidoa, evenals twee schepen naar Mogadishu. De levering omvatte een totaal van 653 ton Corn Soya Blend, een voedzaam voedingsproduct. Ook is 230 ton therapeutische voeding geleverd om ongeveer 16.000 ernstig ondervoede kinderen te kunnen behandelen. De meeste van de voedingsmiddelen hebben kinderen in Mogadishu en de regio’s van Gedo, Middle Juba, Lower Juba, Bay en Lower Shabelle in het zuiden van Somalië al bereikt.

UNICEF wil haar aanvoer van hulpgoederen verder versterken om de bestaande 325 bijvoedingscentra, 16 stabilisatiecentra en 201 therapeutische voedingscentra in Somalië te ondersteunen en haar hulpverlening uit te breiden naar nog meer afgelegen gebieden.

“Alhoewel er vele uitdagingen zijn, bereiken we de kinderen wel. Deze week, bijvoorbeeld, waren onze partners in staat om 3.550 kinderen te helpen met een combinatie van Corn Soya Blend en kant-en-klare therapeutische voeding op moeilijk bereikbare plaatsen in Qansadheere, in de Bay regio “, aldus Chorlton.

Volgende week wordt een schip met 410 ton Corn Soya Blend voor meer dan 20.000 families verwacht in Mogadishu. Het schip zal ook therapeutische melk en kant-en-klare therapeutische voeding leveren voor de behandeling van meer dan 7300 ernstig ondervoede kinderen.

UNICEF schat 117 miljoen dollar voor de komende zes maanden nodig te hebben om kinderen te helpen in alle door droogte getroffen gebieden in het zuiden van Somalië. De organisatie werkt samen met ongeveer 60 niet-gouvernementele organisaties in het gebied.

Plaats een reactie