Voeding, leefstijl en het risico op kanker

Het aantal gevallen van kanker neemt in de komende 20 jaar wereldwijd toe tot 21,2 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Dat blijkt uit prognoses van de Wereldgezondheidsorganisatie. Kennis over de preventie van kanker wordt steeds belangrijker. Experts van het World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk presenteerden daarom tijdens het World Cancer Congress 2012 de grootste database wereldwijd met onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en het risico op kanker.

Deze database is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. In dit project verzamelen, analyseren en beoordelen wetenschappers doorlopend nieuw onderzoek op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, gewicht en kankerpreventie. Het doel hiervan is om op basis van het meest actuele en uitgebreide wetenschappelijke bewijs mensen te helpen het risico op kanker te verlagen.

In 2007 heeft het WCRF netwerk kankerpreventie wereldwijd onder de aandacht gebracht door de publicatie van het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit rapport is nog steeds de meest gezaghebbende bron van informatie voor de preventie van kanker. Het WCRF netwerk bouwt met het CUP op vooruitstrevende wijze voort op de kennis uit dit rapport.

De database van het CUP is de meest actuele en uitgebreide bron voor gezondheidsvoorlichting met als doel de kans op kanker te verkleinen. Het is ook een uniek instrument voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kunnen wetenschappers namelijk nieuwe onderzoeksrichtingen en –prioriteiten vaststellen.

Vertegenwoordigers van het WCRF netwerk hebben het project en de database gepresenteerd tijdens het World Cancer Congress dat plaats vond op 27 – 30 augustus in Montreal, Canada. Tijdens dit congres kwamen experts uit de hele wereld bij elkaar om kennis te delen op het gebied van kanker.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Met dit baanbrekende project houden wij onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel. Voor de preventie van kanker is niet alleen onderzoek belangrijk, maar ook de overdracht van de kennis uit onderzoek aan het publiek is essentieel. Het CUP voorziet in beide behoeften. Het CUP geeft richting aan nieuw onderzoek en is een solide basis voor onze aanbevelingen aan het publiek. Dankzij het CUP kan het publiek erop vertrouwen dat onze gezondheidsvoorlichting gebaseerd is op het meest recente wetenschappelijke bewijs.”

Plaats een reactie