VN-top in september is unieke kans voor kankerpreventie

De Verenigde Naties (VN) houden 19 en 20 september 2011 in New York een topconferentie over niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept overheden op om deze unieke en ongekende kans te grijpen om afspraken te maken over het terugdringen van het groeiende aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten.

Kanker is een van de voornaamste soorten niet-overdraagbare ziekten. Het aantal gevallen van kanker is wereldwijd in minder dan 10 jaar met 20% gestegen tot 12 miljoen nieuwe gevallen per jaar.

Preventie is een van de belangrijkste onderwerpen gedurende de VN-top. Door de sterke stijging van het aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten is het efficiënter om deze ziekten te proberen te voorkomen en hiermee mensenleed te helpen besparen.

Gezonde voeding en leefstijl zijn van groot belang om kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten te voorkomen. Dit is niet alleen in handen van elk persoon op zich. Overheden en beleidsmakers spelen hierbij ook een belangrijke rol door mensen te helpen of te sturen bij het maken van keuzes die risicofactoren beperken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet een beroep op overheden om het belang van de VN-top in te zien en er de nodige aandacht aan te besteden. Het is een unieke kans voor het terugdringen van het aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten, een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Kanker is een van de grootste uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Miljoenen levens staan op het spel. Veel mensen zijn zich er nog niet van bewust dat ze zelf hun risico op kanker kunnen verlagen door middel van gezonde voeding, een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. Ruim een derde van de meest voorkomende soorten kanker kan op deze manier voorkomen worden. De VN-top is hét moment om wereldwijd in te zetten op preventie.”

Plaats een reactie