Unieke vliegangstvlucht boven Nederland!

Op maandagmiddag 1 februari 2010 voert KLM een wel heel speciale vlucht uit. Een Boeing 737 800 maakt een Victory Flight voor 150 voormalige vliegangstigen. Stichting VALK, VliegAngstbestrijding Leidse universiteit KLM, bestaat op die dag namelijk 20 jaar!

De KLM zet hiervoor de ‘VALK’ in, een Boeing 737-800 die vernoemd is naar Stichting VALK.  Het toestel wordt gevlogen en bemand door KLM piloten en pursers die als co-trainer verbonden zijn aan het vliegangstinstituut. De oud-cliënten worden begeleid door vliegangsttherapeuten van Stichting VALK.

Slagingspercentage van 96%

In 1989 werd Stichting VALK opgericht. Het is het oudste vliegangstinstituut van Europa.  Het instituut heeft geen winstoogmerk en vormt een samenwerkingsverband met de universiteit Leiden, KLM, transavia.com, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol. De afgelopen 20 jaar behandelde de stichting bijna 9000 mensen met vliegangst. Het slagingspercentage van de door hen ontwikkelde wetenschappelijke behandelmethode is 96%.

Resultaten wetenschappelijk onderzoek

In de lucht viert het VALK team samen met hun oud-cliënten de overwinning op hun vliegangst. Na de vlucht die een uur duurt, maken onderzoekers van de Leidse universiteit de resultaten bekend van een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van een door Stichting VALK  ontwikkelde Zelfhulpbox.

Over vliegangst

Vliegangst is een typische stressklacht met onderliggende angsten en stressfactoren zoals claustrofobie, hoogtevrees en controledrang. Het komt bijna evenveel voor onder mannen als onder vrouwen. ‘Hoewel steeds meer mensen voor hun vliegangst durven uitkomen, stuiten ze vaak op onbegrip uit hun omgeving. Daardoor worden behandelingen langer uitgesteld’, aldus dr. Lucas van Gerwen, luchtvaartpsycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK. ‘Erg vervelend, want vliegangst heeft een groot effect op iemands persoonlijke en professionele leven. ’ Stichting VALK wil nauwer samenwerken met de reiswereld, (huis)artsen, zorgverzekeraars en het bedrijfsleven. ‘Er hangt nog een taboesfeer om vliegangst en dat staat een adequate behandeling in de weg’, vindt van Gerwen.

3 miljoen vliegangstige Nederlanders

Tijdens haar lustrumjaar geeft Stichting  VALK intensieve voorlichting over vliegangst in de vorm van onder meer een symposium, workshops en lezingen. ‘Vliegangst is geen luxeprobleem’, aldus van Gerwen. ‘Drie miljoen Nederlanders hebben er in meer of mindere mate last van. De angsten die achter vliegangst schuilgaan, hebben niets met luxe van doen.  Mensen zitten vaak weken voor een vliegreis doodziek thuis en zijn niet in staat om te werken. Niet zelden storten ze in op hun plek van bestemming. Vliegangst is een klacht met onderliggende stressfactoren en die moet je zeer serieus nemen.’

Victory Flight

Oud-leden van Stichting VALK verheugen zich op hun Victory Flight op 1 februari aanstaande. Het feit dat de KLM hiervoor Boeing 737-800 de ‘VALK’ inzet, is een bijzondere en eenmalige gebeurtenis.

Plaats een reactie