Vleesbomen taboe in Nederland

Nederlandse vrouwen vinden het nog steeds moeilijk om sommige vrouwelijke gezondheidsproblemen te bespreken, blijkt uit onderzoek onder 1075 Nederlandse vrouwen[1].

Vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies en vaginisme zijn voor de helft van de Nederlandse vrouwen nog steeds een taboe. Zij vinden het te privé, het gaat over intieme delen en zij schamen zich ervoor. Ook het onderwerp vleesbomen, ook wel baarmoedermyomen genoemd, is moeilijk bespreekbaar.

Een kwart van de vrouwen zeggen het vervelend te vinden om hier over te praten met anderen. Dat terwijl er nog veel onbekendheid is over wat vleesbomen zijn en hoe vaak deze aandoening voorkomt. Maar liefst 20-40% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt vleesbomen[2], toch weten maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder – tijd om het taboe te doorbreken!

vrouw

Aantal vrouwen met vleesbomen onderschat
Het aandeel vrouwen in de vruchtbare leeftijd dat lijdt aan vleesbomen wordt vaak te laag geschat. Ruim 60% van de vrouwen schat het fout in of weet het niet. Drie op de tien vrouwen denken zelfs dat minder dan 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd vleesbomen hebben. In werkelijkheid krijgt 20-40% van de vrouwen tijdens de vruchtbare jaren vleesbomen[2].

Vrouwen met vleesbomen kunnen last hebben van hevige en tussentijdse menstruatiebloeding, bloedarmoede, pijn in de onderbuik, pijn bij geslachtsgemeenschap, menstruatie pijn, druk op de blaas en darm, vaker moeten plassen en vermoeidheid. Dit kan een enorm effect hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat vrouwen over vleesbomen praten, op de hoogte zijn wat deze aandoening precies is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn zodat zij niet met deze aandoening blijven rondlopen.

Medicatie boven operatie?
Gelukkig zouden 8 op de 10 Nederlandse vrouwen direct naar een arts gaan als ze vermoeden dat ze aan vleesbomen lijden. Dat zijn er veel, maar over vleesbomen zelf en de behandeling hiervan heerst nog veel onbekendheid. Hoewel bijna 9 op de 10 Nederlandse vrouwen bekend zijn met de term vleesbomen, kennen maar weinigen de aandoening baarmoedermyomen. Dat terwijl vleesbomen en baarmoedermyomen dezelfde aandoening zijn. Ook weet maar 60% van de vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder.

Over de behandeling van vleesbomen is ook nog veel onbekendheid. Een meerderheid van de vrouwen (61%) vermoedt dat het compleet verwijderen van de tumor de meest geschikte behandeling is voor vleesbomen. Maar liefst 12% denkt zelfs dat het nodig is om de gehele baarmoeder te verwijderen (hysterectomie) om vleesbomen te genezen. Een operatie is niet de enige behandeling voor vleesbomen, er is ook medicatie beschikbaar. Goed nieuws, aangezien bijna de helft van de Nederlandse vrouwen, wanneer ze zelf zouden lijden aan vleesbomen, liever medicatie gebruikt dan dat zij een operatie moeten ondergaan.

Google

Dr. Google populair
Om meer te weten te komen over vleesbomen zegt 83% van de vrouwen dat ze gebruik zouden maken van online informatiebronnen. De top drie van online informatiebronnen die vrouwen dan het liefst gebruiken zijn internet/websites via zoekmachines, een website van een patiëntenvereniging en een anoniem forum waar er wordt gesproken over de aandoening.

Opvallend is dat zo’n zeven op de 10 vrouwen geen gebruik willen maken van een gesloten Facebook groep of een niet-anoniem forum om informatie te zoeken over vrouwenproblemen. Een open Facebook groep spreekt vrouwen zelfs het minst aan. Het openbaar bespreken van typische vrouwelijk aandoening zoals vleesbomen, blijft dus lastig voor de Nederlandse vrouw.

Neem een kijkje op de website http://nl.fibroidsconnect.com om meer te weten te komen over vleesbomen en de behandelingsopties. Raadpleeg ook altijd een arts wanneer je vermoedt dat je vleesbomen hebt en bespreek de behandelingsopties.

[1] Kien Onderzoek, Onderzoek Weber Shandwick Gezondheid Vrouwen (maart, 2015) – online onderzoek bij 1075 vrouwen tussen 25 en 49 jaar.

[2]Bron: Parker WH., Etiology, symptomatology and diagnosis of uterine myomas, Fertility & Sterility 2007, Vol 87, No 4, 725-736.

Taboe op vleesbomen in Nederland - Infographic

1 gedachte over “Vleesbomen taboe in Nederland”

  1. Ik heb last van de volgende symptomen: tussentijdse menstruatiebloeding, menstruatiepijn, vaker moeten plassen en vermoeidheid. Maar ik heb ook last van pijn bij het plassen dus ik dacht zelf aan een blaasontsteking. In principe heb ik namelijk altijd veel last van menstruatie gehad. Maar na dit artikel ga ik toch maar even langs de dokter om het te laten checken!

    Beantwoorden

Plaats een reactie