Vlag in top voor vijftig jaar kindergeneeskunde VU medisch centrum

Met het hijsen van de vlag hebben patiëntjes vandaag de aftrap gegeven voor het vijftig jarig jubileum kindergeneeskunde in VU medisch centrum. Naast een symposium op 9 oktober over verleden, heden en toekomst van de kindergeneeskunde, wordt het een week vol activiteiten voor de patientjes.

Met optredens van clown Coco Christal en theater Tik, het maken van een kunstwerk door de patientjes als cadeau voor de kinderkliniek en de komst van superrobot Odesso in de Ronald McDonald VU kinderstad wordt het jubileum gevierd.

Robot Odesso kan echt communiceren met de kinderen en gaat met ze zingen, praten en dansen! Zelfs kunnen de kinderen hun favoriete lied aanvragen en spelletjes doen op de buik van Odesso.

50 Jaar geleden startte het toenmalige VU-ziekenhuis met het specialisme kindergeneeskunde. Wat op een bescheiden schaal begon is uitgegroeid tot een volwaardige kinderkliniek waar jaarlijks ruim tienduizend kinderen worden behandeld.

In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd in de behandeling en benadering van kinderen. Waar vroeger een ouder een uurtje per dag op bezoek mocht komen en de kinderen zich angstig en alleen voelden mogen ouders nu de hele dag bij hun opgenomen kind zijn. Neonatologie bestond 50 jaar geleden nog niet als specialisme en nu hebben baby’s die met 23 weken geboren worden een reële kans op een gezond leven.

Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is er in 50 jaar veel gebeurd, zo overleeft tegenwoordig 75% van de kinderen met kanker waar dat bijna 50 jaar geleden nog maar 25% was.

Plaats een reactie