Vlaamsch Broodhuys wint de Rotterdam design publieksprijs

Vlaamsch Broodhuys heeft zondag 12 februari 2012 de Premsela publieksprijs voor design 2011 gewonnen. De verkiezing werd in december 2011 uitgeschreven door het designinstituut Premsela in het kader van de Rotterdam designprijs 2011. Het was voor het eerst dat een product als brood genomineerd werd voor deze prestigieuze cultuurprijs. Industrieel ontwerper en professor aan TU Delft Matthijs van Dijk droeg het brood van Vlaamsch Broodhuys voor vanwege ‘de kwaliteit en verscheidenheid van het brood die de tijd inkapselt’.

Vlaamsch Broodhuys wint de Rotterdam design publieksprijs

Vlaamsch Broodhuys kreeg 30% van de stemmen en liet daarmee de LED lampen van Philips (25%) en de ‘Lightblubs van het LoveHotel op afstand (12%). Een internationale jury boog zich over alle nominaties, waarbij Susan Szenasy, hoofdredacteur van het New Yorkse Metropolis Magazine zich zeer lovend uitsprak over het brood dat iedereen aanpreekt. Bakker Dimitri Roels beschouwt het als ‘een grote eer dit compliment vanuit een andere branche te krijgen’.

De Rotterdam designprijs is in het leven geroepen door de gemeente Rotterdam, designinstituut Premsela en het Museum Boijmans Van Beuningen om ‘het denken en debatteren over de rol van vormgeving in het culturele en maatschappelijke veld te stimuleren’. Dat het pure product brood tot design kan worden verheven, blijkt uit de argumenten van scout Van Dijk. ‘De ondergeschiktheid van de inrichting van de Baker’s Cafés aan het assortiment is heel passend. Het brood van Vlaamsch Broodhuys is ‘rewarding’ en wat moeder aarde in al haar eenvoud en nederigheid te bieden heeft. Men kan als het ware stelling nemen tegen deze op hol geslagen samenleving’. Bekijk het fragment over Vlaamsch Broodhuys uit Avro’s Kunstuur van 14 januari 2012. Zaterdag 18 februari 2012 zal een verslag van de prijsuitreiking uitgezonden worden (17.00u – 18.00u Ned 2).

Het grootste deel van het brood dat Vlaamsch Broodhuys bakt rijst door het gebruik van zuurdesem. Een proces wat 48 uur duurt. Een kijkje in de rijskamer.

Vlaamsch Broodhuys
Vlaamsch Broodhuys begon in 1996 als ambachtelijke bakker van zuurdesem brood op basis van authentieke tarwerassen, zeezout uit Bretagne en gevitaliseerd water. Intussen staat er een eigen bakkerij in Vlaardingen en telt Nederland 16 vestigingen waarvan 6 eigen Baker’s Café’s. Het brood is terug te vinden in restaurants met oog voor kwaliteit waaronder die van de grote Chefs. Het assortiment bestaat uit een zestigtal verschillende broodvariaties plus een serie volledige traditioneel gebakken patisserieproducten. Vlaamsch Broodhuys is sinds dit jaar H.A.C.C.P gecertificeerd voor zowel het brood en de delicatessen als de patisserie. De missie van Dimitri en Diante is elke dag zoveel mogelijk mensen te laten genieten van hun heerlijke brood en patisserie producten.

Meer informatie
www.vlaamschbroodhuys.nl
www.facebook.com/VlaamschBroodhuys
www.youtube.com/vlaamschbroodhuys

Plaats een reactie