Vitaminetekorten bij ouderen

Ouderen lopen het risico van kwalitatieve ondervoeding, aldus onderzoek van de universiteit in het Italiaanse Padua. Hoewel hun voeding voldoende calorieën bevat, krijgen veel ouderen te weinig vitamines binnen. De wetenschappers analyseerden in Italië het voedingspatroon van 80 zelfstandig wonende ouderen tussen de 70 en 75 jaar oud. Vervolgens werd de hoeveelheid vitamine B1, B2, A en C in de voeding berekend. Tien jaar later werd dit herhaald.

Zowel aan het begin van het onderzoek als na tien jaar bevatte de voeding van de ouderen volgens de richtlijnen voldoende energie en macronutriënten. Bij aanvang van de studie kreeg 44% van de mannen en 60% van de vrouwen te weinig vitamine B1 binnen met de voeding wanneer deze inname werd vergeleken met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Voor de overige onderzochte vitaminen werd de ADH wel gehaald. Tien jaar later kregen de deelnemers van alle onderzochte vitaminen te weinig binnen. Maar liefst de helft van de proefpersonen kreeg van vitamine A en B2 minder dan de ADH binnen. Te weinig vitamine C, op 30 mg per dag gesteld, was het minst voorkomend en betrof ongeveer 5% van de ouderen.

Gezien de energetische voedingswaarde van zelfstandig wonende ouderen, werd door de onderzoekers verwacht dat het gehalte aan micronutriënten in de voeding de geldende aanbevelingen zou halen. Helaas bleek dit niet het geval: een groot deel van de ouderen krijgt via hun voeding te weinig vitaminen binnen. Suppletie met een multivitamine zou daarom volgens de onderzoekers aan te raden zijn.

Studie: Toffanello ED, Inelmen EM, [..], Manzato E. Ten-year trends in vitamin intake in free-living healthy elderly people: the risk of subclinical malnutrition. J Nutr Health Aging 2011; 15(2):99-103

Plaats een reactie