Vitamine C werkt wel, Consumentenbond uit de bocht

Vitamines zijn noodzakelijk voor de gezondheid. Voor grote groepen mensen is aanvulling op de voeding met supplementen zeker nuttig. De Consumentenbond stuurt verwarrende informatie volgens de branchevereniging Natuur- & gezondheidsProducten Nederland.

De EFSA, het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie, geeft juist aan dat het effect van vitamine C op de weerstand zeer goed onderbouwd is. Daarnaast geven zij aan dat sporters baat hebben bij grote hoeveelheden vitamine C, daarvoor moeten ze wel 250% van de normale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen.

De Europese Commissie heeft een wet opgesteld voor gezondheidsreclame. Zij heeft daarbij de EFSA om adviezen gevraagd. De Europese Commissie en de lidstaten geven een uiteindelijke beoordeling waarin ze ook andere adviezen en overwegingen meenemen. Dit is een complex proces dat Brussel zorgvuldig uitvoert.

De roep van de Consumentenbond om opinies van de EFSA al in de marktpraktijk door te voeren is prematuur. Ook de consument is gebaat bij zorgvuldigheid en eenduidige informatie, als het gaat over haar gezondheid. Fabrikanten zullen aanpassingen in verpakkingen doorvoeren zodra hierover overeenstemming is.

Op dit moment moeten supplementen voldoen aan de Warenwet, die zegt dat claims niet mogen misleiden. Producenten moeten hun claim onderbouwen en de branche voert hierop zelfregulering uit.

Plaats een reactie