Toch geen virus bij chronische vermoeidheid

Onderzoekers van het UMC St Radboud, waaronder experimenteel viroloog dr. Frank van Kuppeveld en internist prof.dr. Jos van der Meer, hebben in het bloed van Nederlandse patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) geen XMRV-virussen aangetroffen. Daarmee weerleggen zij Amerikaans onderzoek, dat in oktober 2009 in Science gepubliceerd is. Hierin werd een verband tussen dit virus en het chronisch vermoeidheidssyndroom geclaimd. Het Nijmeegse onderzoek verschijnt vandaag in het British Medical Journal (on line).

Retrovirus
Al vele jaren zijn medisch onderzoekers op zoek naar de biologische oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Patiënten met CVS werden op allerlei verdachte virussen getest, maar altijd zonder resultaat. Afgelopen oktober leek er weer een doorbraak te zijn: Amerikaanse onderzoekers meenden een verband te kunnen leggen tussen een bepaald retrovirus, XMRV genaamd, en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het onderzoek werd gepubliceerd in het beroemde wetenschappelijke tijdschrift Science en alleen al daarom werd het als erg geloofwaardig beschouwd.

Twijfels
Toch twijfelden internationale CVS-deskundigen, waaronder prof.dr. Jos van der Meer van het UMC St Radboud in Nijmegen, aan de waarde van het onderzoek. Van der Meer besloot om het Science-onderzoek te herhalen, met bloed van een duidelijk gedefinieerde groep patiënten en van een speciaal op deze patiënten gematchte controlegroep. Het onderzoek, een samenwerkingsverband tussen diverse afdelingen van het UMC St Radboud, is uitgevoerd op een wijze die vergelijkbaar is met het Amerikaanse onderzoek. De gebruikte onderzoekstechniek is zeer gevoelig, dat wil zeggen uitermate geschikt om het gezochte XMRV-virus, indien aanwezig, aan te tonen. Maar noch in het bloed van de 32 patiënten, noch in dat van de 43 controles werd het retrovirus aangetroffen. Het is dan ook erg onwaarschijnlijk dat dit virus iets met CVS te maken heeft, aldus de onderzoekers.

“Voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom is het natuurlijk ontzettend vervelend dat we opnieuw moeten vaststellen dat er geen virus in het spel is,’ zegt Van der Meer. ‘Ik had hun graag meer zekerheid over de oorzaak van CVS gegeven.’

Hoe het komt dat de Amerikanen het virus wel vonden en de Nijmegenaren niet, is nog onduidelijk. Van Kuppeveld houdt er rekening mee dat de bloedmonsters die de Amerikanen gebruikt hebben, afkomstig waren van een speciale patiëntengroep die niet representatief is voor het overgrote deel van de CVS-patiënten.
Ook Britse onderzoekers konden tot twee maal toe geen XMRV-virus vinden in het bloed van patiënten met CVS.

2 gedachten over “Toch geen virus bij chronische vermoeidheid”

 1. Dit is, net als bij twee publicaties in Engeland, geen replicatie-onderzoek. Men heeft niet het protocol van het Whittemore Peterson Institute, het National Cancer Institute en de Cleveland Clinic gevolgd, maar is zelf, zonder enige relevante ervaring, wat gaan doen met oude bloedmonsters. Daarbij valt direct op dat men ook niet de 4% XMRV rapporteert die naar schatting van de auteurs van het Science-artikel onder de bevolking voorkomt.

  De lezer dient zich vooral te realiseren dat bij Van der Meer c.s. ME/CVS niet hetzelfde is als in de rest van de wereld. In dit ‘onderzoek’ zijn de zgn. Oxford-criteria voor CVS gebruikt, die inhouden dat iedereen met onverklaarde chronische vermoeidheid de diagnose krijgt. Dat is in strijd met het Verdrag op de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft myalgische encefalomyelitis – ontstekingen in hersenen en ruggenmerg, gepaard aan spierpijn – correct geclassificeerd als hersenziekte.

  Nederland kent volgens een telling van de Universiteit van Amsterdam hooguit 30.000 ME-patiënten. Die zijn inderdaad niet representatief voor de ca. 1 miljoen mensen die klagen over chronische vermoeidheid. Bovendien accepteert men in Nijmegen geen ernstig zieken. Het is dan ook aannemelijk dat zich onder deze 32 personen geen enkele ME-patiënt bevindt. De publicatie dient voorts te worden bezien in het licht van de niet door enig bewijs gedragen bewering dat de Nijmeegse gedragstherapie het verlies aan grijze hersenstof dat bij ME optreedt kan repareren.

  De genoemde instituten in de VS hebben hun patiënten wel uit de juiste doelgroep geselecteerd. Zij geven bovendien aan, op basis van hun veel uitgebreidere onderzoek, dat XMRV alleen kan worden gevonden indien de uiterste zorgvuldigheid wordt betracht met monsters en culturen. Dit was al bekend uit onderzoek naar prostaatkanker.

  Er lopen in het buitenland diverse echte replicatiestudies, waarbij men wel het Amerikaanse protocol volgt. Deze onderzoeken nemen vanzelfsprekend wat meer tijd in beslag dan het gerommel van lieden die vooral heel graag het sprookje koesteren dat het allemaal tussen de oren zit, zodat zij hun dubieuze behandelingen kunnen blijven aanbieden.

  Drs. Guido den Broeder
  Voorzitter ME/CVS Vereniging
  http://www.me-cvsvereniging.nl

  Beantwoorden
 2. Dat zelf u hierin trapt zonder enig onderzoek of inlezen, onvoorstelbaar. De media is een marionet van de gangbare orde hier. Cq. een gebruiksmiddel wanneer het een bepaalde groepering uitkomt. Deze groepering weert alle biomedische onderzoeken uit de media en vakbladen. Doelbewust omdat het verpsychologiseren meer oplevert.

  Redactie leest u in:

  – Het zoveelste onderzoek dat op afwijkt van het het oorspronkelijke Science-onderzoeksprotocol. Dit is dus géén replicatiestudie.

  – Lees de zojuist verschenen Ortho (met de link http://www.ortho.nl/bestanden/algemeen/ortho-xmrv-2010.pdf)

  Waarschijnlijk wordt u dan de situatie in Nederland duidelijk. U wordt gebruikt en laat u gebruiken. Een virus is echter niet tegen te houden, zelfs niet door deze mensen, dus lees u in.

  mvg. m.siem

  Beantwoorden

Plaats een reactie