Virtual Proteins ontvangt prijs op Dutch Life Sciences & Health Conferentie 2010

Tijdens de jaarlijkse Dutch Life Sciences & Health Conference ontving het Nederlandse bedrijf Virtual Proteins gisteravond in de Beurs van Berlage de prijs voor ‘Beste Business Presentatie’ tijdens het ‘Investors Forum’.

Hierin presenteert een aantal jonge voorgeselecteerde biotech bedrijven zich aan een jury van investeerders. De conferentie, dit jaar voor de zesde maal georganiseerd, heeft als doel de ontwikkeling van de sector te stimuleren door start-ups, universiteiten, investeerders en onderzoeksinstituten bij elkaar te brengen.

De VP MicroLab van Virtual Proteins creëert op basis van echte patiëntenscans (MRI, CT en PET scans) 3-D simulaties die gebruikt kunnen worden voor medische diagnostiek, anatomie onderwijs en training van artsen. In 2004 richtte Jackie Schooleman Virtual Proteins op en intussen zijn er meer dan 20 systemen geïnstalleerd in universiteiten en ziekenhuizen.

Momenteel staan er ook demonstratie systemen in Boston, Duitsland en België. “De prijs is voor ons een belangrijke erkenning vanuit de sector, we zijn er dan ook zeer trots op deze te mogen ontvangen,” aldus Jan Hoefnagels, CFO. Eerder ontving Virtual Proteins de Be-Challenged Award en de GIO 2008 (Goed Industrieel Ontwerp). “Tot nu toe hebben we veel steun gehad van informal investeerders, onze ‘micro-angels’. We hopen naar aanleiding van deze conferentie met nieuwe investeerders in gesprek te komen.

De prijs voor de beste business presentatie bestaat uit een ‘Company Development Programme’ samengesteld door diverse bedrijven uit de sector. Het programma bestaat uit onder andere drie keer drie uur advies van een team van professionals (op het gebied van legal, strategie ontwikkeling en accountancy), een nieuwe huisstijl en website, stroomlijning van de laboratoriumdata en hulp bij de professionalisering van het business plan.

Volwassener
In het totaal presenteerden elf jonge biotech bedrijven hun business plan aan een forum van investeerders. De jury koos voor Virtual Proteins omdat zij hebben bewezen hun product in de markt te kunnen zetten ondanks een klein budget. Hoefnagels wist de jury te overtuigen met een duidelijke business strategie en een goede commerciële implementatie. Ook zag de jury dat het product voldoet aan de vraag in de markt. Alfred Nijkerk, managing partner van VenGen en lid van de jury: “Als start-up is het van het begin af aan belangrijk te denken aan wie je investeerders kunnen zijn, nu en in een volgende fase van de onderneming. In vergelijking met tien jaar geleden is de life sciences sector een stuk volwassener geworden. Dat zien ook nieuwe, potentiële life sciences investeerders die zich gaan richten op deze start-ups.”

Grote innovaties verwacht
Jeroen Voorham en Fiebke Op de Macks wonnen vorig jaar met hun bedrijf MAXAM Medical de prijs ‘Best Business Presentation’ op het ‘Investors forum’. Het afgelopen jaar zijn zij bezig geweest met verder onderzoek en het bijschaven van hun businessplan. Begin volgend jaar starten de eerste officiële gesprekken met investeerders. “Op de conferentie vorig jaar hebben we al een aantal informele gesprekken gevoerd met potentiele investeerders. Dit soort bijeenkomsten is perfect om in contact te komen met mogelijk partners, voor beide partijen,” aldus Jeroen Voorham. “Voor investeerders is de life sciences & health sector een interessante branche om in de gaten te houden. Er gebeurt veel op het gebied van Medical Devices en je ziet dat de samenwerking tussen de medische en technische kant steeds beter wordt. Op de korte termijn verwacht ik dan ook grote innovaties op dit raakvlak.”

Over de Dutch Life Sciences & Health Conference
De zesde editie van de conferentie, eerder bekend onder de naam ‘Life Sciences Capitals Congres’, vond plaats in de Beurs van Berlage, gisteren in Amsterdam. De Dutch Life Sciences & Health Conference biedt bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en investeerders een platform om kennis, trends en ontwikkelingen vanuit de sector uit te wisselen en nieuwe business kansen te spotten. Het ‘Investors forum’ is een onderdeel van de Dutch Life Sciences & Health Conference.
De Dutch Life Sciences & Health Conference wordt mede mogelijk gemaakt door het Life Sciences & Health Innovatieprogramma(LSH), het Amsterdam Biomed Cluster, het Life Sciences Center Amsterdam, het Netherlands Genomics Iniative, Utrech Science Park, JTL en PwC. De conferentie is een initiatief van Iventus, een bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling en organisatie van congressen, workshops en netwerkbijeenkomsten.

Over LSH
Het Life Sciences & Health Innovatieprogramma (LSH) is een gezamenlijk initiatief van en voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen, en wordt ondersteund door de overheid. Het doel van LSH is het verbeteren van het innovatie- en investeringsklimaat in Nederland en de verbetering van de toegang tot kennis, financiering en netwerken voor het innovatieve MKB. Hiervoor werkt het programma nauw samen met relevante spelers uit de sector. Daarnaast wil LSH de samenhang in de sector vergroten en de internationale positionering van Nederland verbeteren. Een sterke life sciences & health sector leidt tot economische activiteit en een hogere kwaliteit van de gezondheidzorg. Zie ook www.lifescienceshealth.com.

Plaats een reactie