Vijfentwintig jaar biomedische wetenschappen

De opleiding biomedische wetenschappen, één van de drie academische opleidingen van het UMC St Radboud, viert dit jaar het zilveren jubileum. Dit wordt groots gevierd, onder andere met een wetenschappelijk symposium, een studiebeurs voor een talentvolle student, een feest, een reünie en een jubileumboek. Op 2 oktober is de uitvinder van de genetische vingerafdruk, de geneticus Sir Alec Jeffreys (Universiteit van Leicester) de belangrijkste spreker op het jubileumsymposium.Bruggen slaan
Het UMC St Radboud verzorgt drie academische opleidingen: geneeskunde, tandheelkunde en biomedische wetenschappen (BMW). Deze laatste is de jongste en bestaat in 2009 25 jaar. Biomedische wetenschappen, voorheen gezondheidswetenschappen, vervult de maatschappelijke behoefte aan professionals die medisch deskundig zijn, zonder zelf arts te zijn. Het studieprogramma heeft een bachelor- en een masterdeel en duurt vijf jaar. De studie richt zich op de processen die zich in gezonde en zieke mensen afspelen; kennis over de invloed van genen, leefstijl en omgeving op de gezondheid is daarbij erg belangrijk. Nijmeegse BMW-ers zijn vooral georiënteerd op de mens, de volksgezondheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg en ze hebben daarmee een onderscheidend profiel. Ze slaan bruggen tussen het medisch-wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van de gezondheidszorg.
De opleiding ontving in 1984 de eerste studenten. Sindsdien hebben meer dan 1100 afgestudeerden hun weg gevonden op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland. Ze werken in het bedrijfsleven, bij de overheid, in het onderwijs en bij onderzoeksinstellingen.

Lezing Alec Jeffreys
Eveneens 25 jaar geleden ontdekte Alec Jeffreys in zijn lab in Leicester (UK), dat je met stukjes DNA van een individu een unieke genetische ‘vingerafdruk’ kunt maken. Deze vondst heeft zo snel zo veel gevolgen gehad, dat hij niet meer weg te denken valt uit de huidige maatschappij. Tegenwoordig wordt deze techniek toegepast bij het oplossen van misdaden, het ontrafelen van verwantschap en het opsporen van erfelijke ziekten. Jeffreys ontving vele prijzen en onderscheidingen, onder andere de Dr. H.P. Heinekenprijs voor biochemie en biofysica van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De verstrekkende gevolgen van zijn vondst staan model voor de impact van biomedische wetenschappen op de geneeskunde en de samenleving. Daarom is Jeffreys uitgenodigd om het jubileum als keynote speaker mee te vieren. Op het jubileumsymposium van 2 oktober houdt hij een lezing met als titel Genetic fingerprinting and beyond. Ook leidt hij die dag één van de workshops voor alumni.

Stunt
Studenten van de opleiding biomedische wetenschappen bereiden een opmerkelijke stunt voor, die in de feestweek ten uitvoer zal worden gebracht. Het karakter van de uitvoering houden zij nog even geheim. Ze verklappen alleen dat de stunt verband houdt met de kenmerkende brugfunctie van de biomedische wetenschappen.

Plaats een reactie