Vijfde VUmc gebouwenloop groot succes

Op zaterdag 24 oktober vond de vijfde VUmc gebouwenloop plaats. Een recordaantal van ruim 550 hardlopers legde het parcours af van 5 of 10 kilometer. 75 enthousiaste kinderen renden de kinderloop van 1,2 kilometer en drie kinderen deden mee aan de eerste VUmc rolstoelprestatierun.

Het polikliniekgebouw, zorgafdelingen, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw waren in de route opgenomen. Door de verschillende trappen, de soms krappe bochten, de temperatuursverschillen en de verschillende ondergronden vormde het parcours een ware uitdaging voor de avontuurlijke loper. Langs de route werden de lopers aangemoedigd door medewerkers van VU medisch centrum en patiënten. De deelnemers liepen gezamenlijk 4200 euro bij elkaar voor het Learn to Move onderzoek van het VUmc centrum voor kinderrevalidatiegeneeskunde. Organisatie en deelnemers kijken terug op een geslaagd evenement. “Het parcours is te vergelijken met het stratencircuit.van de grandprix van Monaco”, aldus één van de deelnemers na afloop, “aanmoedigingen van patiënten, een bijzondere ervaring.” Ondanks het bijzondere parcours, mochten de finishtijden er zijn; de snelste dame op de 5 kilometer passeerde de streep in 21.59 minuten, de winnaar bij de heren deed er 19.27 minuten over. Op de 10 km. finishte de eerste heer in 39.47 minuten en zette de winnende dame een tijd neer van 44.49 minuten.

Twee euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer kwam ten goede aan het Learn to Move onderzoek van VUmc centrum voor kinderrevalidatiegeneeskunde en veel lopers hebben meer gegeven. Het Learn to Move onderzoek ontwikkelt een therapieprogramma voor spastische kinderen van 6 tot 12 jaar om hun fitheid en kracht te verbeteren, hun mogelijkheden thuis te verbeteren en ze te laten starten met een sport. Het is namelijk gebleken dat deze kinderen minder fit zijn en minder bewegen dan gezonde kinderen, terwijl ze juist meer dan normaal zouden moeten bewegen om, net als topsporters, maximaal getraind en sterk te zijn. Voor dit onderzoek werd uiteindelijk4200 euro opgehaald.

Van de drie kinderen die meededen aan de eerste kinderrolstoelprestatierun besloot één meisje het parcours toch te lopen. Onder een ovationeel applaus van de toeschouwers passeerde zij de finish. Alle kinderen die deelnamen aan de loop konden meedoen aan een paar fitheidtestjes die ook gebruikt worden bij het Learn to Move onderzoek en hiermee een fitheiddiploma verdienen.

De VUmc gebouwenloop vond voor de eerste keer plaats in 2005, als ludiek openingsevenement van het lustrumjaar van VUmc. De vele enthousiaste reacties van de deelnemende hardlopers hebben ertoe geleid dat besloten is om de loop voortaan ieder jaar te houden en er telkens een ander project binnen VUmc aan te verbinden. De VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking. Het evenement wordt georganiseerd met behulp van sponsors.

Kijk ook op de speciale websites: www.VUmc.nl/gebouwenloop en www.VUmc.nl/learntomove

Plaats een reactie