5 tips voor een gezonde vakantie

Vakantie is goed voor de gezondheid, maar er kan ook veel mis gaan waardoor je niet kunt genieten van je reis of ziek terugkomt.

Vakantie, voeten op de reling

Bereid je goed voor op eventuele calamiteiten en lees de onderstaande tips.

Medicijnen en vaccinaties
Vraag op tijd aan je arts of je vaccinaties nodig hebt. Lang niet altijd zijn vaccinaties verplicht, maar in landen als Marokko of Turkije zijn er wel aanbevolen vaccinaties. Vraag ook of het nodig is om malariapillen te slikken en zorg er voor je zorgverzekering en reisverzekering ruim voor je vakantie geregeld is.

Eten en drinken
In veel landen kan verkeerd eten en drinken nare gevolgen hebben. Hoe vaak hoor je niet dat mensen diarree krijgen of een paar dagen koorts hebben. Vaak heeft het te maken met het water. Drink daarom alleen water uit verzegelde flessen. Doe dat ook bij het tandenpoetsen. Vraag aan de ober om geen ijsklontjes in je drankje te doen. Bij het eten is het extra belangrijk om je handen regelmatig en grondig te wassen en geen (half)rauw vlees te eten.

Voldoende rust
Veel toeristen willen alles uit hun vakantie halen en alles gezien en gedaan hebben op hun bestemming. Hierbij houden ze geen rekening met zaken zoals de hoge temperatuur, het eventuele tijdverschil en het feit dat je in een hotel of in een tent vaak minder goed slaapt dan thuis. Plan daarom niet iedere dag vol met activiteiten en neem op tijd rust door een boek te lezen, een middagdutje te houden en op tijd naar bed te gaan.

Voorkom vakantiestress
Niet alleen door rustig aan te doen op vakantie, ook een goede voorbereiding voorkomt stress. Neem bijvoorbeeld een paar dagen vrij vóór je vakantie zodat alles op tijd geregeld is en geen stress hebt net vóór je vertrek. Stap uitgerust de auto of het vliegtuig in. Heb je een vroege vlucht en ben je bang om je vliegtuig te missen of heb je liever geen te korte nacht? Overnacht in een hotel bij Schiphol of slaap bij kennissen in de buurt. Lees meer tips om vakantiestress te voorkomen.

Genieten!
De belangrijkste tip is om vooral te genieten en je niet te veel zorgen te maken. Geniet van de omgeving en geniet van de rust. Op vakantie gaan verlaagt je bloeddruk en is goed voor je nachtrust en je relatie. Na een fijne vakantie heb je een beter humeur en meer energie, zodat je er weer een tijd tegenaan kunt tot je volgende vakantie!