Vijf tips om met incontinentie om te gaan

Zeker naarmate de jaren verstrijken krijgen steeds meer mensen met incontinentie te maken. Dit komt vooral veel bij 65 plussers voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ruim de helft van alle vrouwen van 65 jaar en ouder heeft te maken met ongewild urineverlies en ook mannen blijven niet achter. Hoewel incontinentie je ongemakkelijk kan laten voelen, hoeft het zeker geen belemmering te vormen in je dagelijkse leven. Met de volgende vijf tips kun je zeker verder als ook jij last hebt van incontinentie.

1. Breng een bezoekje aan je huisarts

Voor veel mensen is ongewenst urineverlies erg beschamend. Zo zeer zelfs dat ze er met niemand over durven te praten, niet eens met de eigen partner of de huisarts. Toch is het goed om met je huisarts over incontinentie te praten, zodat je dit probleem niet in je eentje hoeft te dragen. Daarnaast kan je huisarts je in veel gevallen ook helpen om je incontinentieproblemen te behandelen. Dit kan zowel met oefeningen als met medicijnen. Het kan even duren voordat je de moed verzameld hebt om je huisarts in te lichten over je ongewenste urineverlies, maar uiteindelijk zal je merken dat heel veel mensen hier mee te maken krijgen en dat het zeker niet iets is om je voor te schamen.

2. Zorg ervoor dat je goed eet en drinkt

Als je last hebt van ongewild urineverlies is je eerste reactie al snel: minder drinken. Dit is echter geen gezonde keuze, want je lichaam heeft iedere dag voldoende vocht nodig. Let daarom vooral op wat je drinkt. Koffie, citrusvruchtensappen en alcoholische dranken zijn minder goede keuzes en kun je dus het beste zo veel mogelijk vermijden. Van andere dranken kun je vrijwel onbeperkt genieten. Verder is het ook aan te raden om te stoppen met roken en om te minderen met scherpe kruiden en pepers.

3. Kies voor het meest geschikte incontinentiemateriaal

Heb je last van ongewenst urineverlies? Zorg er dan voor dat je altijd het juiste incontinentiemateriaal gebruikt. Nog altijd zijn er mensen die hiervoor maandverband gebruiken, maar dit materiaal is niet erg geschikt voor het opvangen van urine. Kies daarom altijd voor een passend incontinentieproduct dat lekkages en huidirritaties helpt voorkomen, zoals een variant met anti-lekrandjes en een ademende folie. Een goed voorbeeld is het incontinentiemateriaal van het merk Abena.

4. Bewegen helpt!

De kans op ongewild urineverlies wordt groter wanneer je last hebt van overgewicht. Ook om deze reden is het dan ook verstandig om gezond te eten en om goed in beweging te blijven. Let wel op met zware spullen tillen. Dit zorgt namelijk voor een verhoging van de druk op je blaas, waardoor je meer risico loopt op ongewild urineverlies. Ook kan te zwaar tillen schade aanrichten aan je rug en bekkenbodem.

5. Zorg voor ontspanning

Als je met ongewenst urineverlies kampt, kan het leven van alledag ineens een stuk stressvoller worden. Vaak is er namelijk de angst dat de incontinentie door mensen in je omgeving wordt ontdekt. De stress die hierdoor ontstaat, kan juist de incontinentie laten verergeren en kan in sommige gevallen ook worden gezien als juist een oorzaak van het probleem. Daarom is het een goed idee om te zorgen voor meer ontspanning. Met onze vijf tips kom je erachter dat incontinentie een probleem is dat eigenlijk heel goed beheersbaar is. Blijf daarom zeker volop in het leven staan en laat je leven van alledag beslist niet verpesten door ongewild urineverlies.

Plaats een reactie