Vijf natuurgebieden toegevoegd aan werelderfgoedlijst

Vijf iconische natuurgebieden, waaronder de vulkaan Etna in Italië, komen op de lijst van het werelderfgoed.

Vulkaan Etna in ItaliëDe vulkaan Etna in Italië. Foto: IUCN, Bastian Bertzky.

Dat heeft het erfgoedcomité van Unesco besloten op advies van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Zandzee in de Namibwoestijn, NamibiëDe zandzee in de Namibwoestijn, Namibië. Foto: IUCN, Peter Galland.

De andere natuurgebieden die tot werelderfgoed zijn uitgeroepen zijn de zandzee in de Namibwoestijn aan de kust van Namibië, het Tianshangebergte in China, de natuurgebieden El Pinacate and Gran Desierto de Altar in Mexico en het nationaal park Tadzjik in Tadzjikistan. Het Tadzjikpark beslaat maar liefst 18 procent van de oppervlakte van het land. Men vindt er onder andere de langste gletsjer (77 kilometer lang) buiten de poolregionen en de bedreigde sneeuwluipaard.

Tianshan gebergte in ChinaHet Tianshan gebergte in China. Foto: IUCN, Peter Galland.

Met de toevoeging van deze vijf natuurgebieden heeft de wereld er ruim zeven miljoen hectare natuurlijk erfgoed bij. Dat is ongeveer tweemaal de oppervlakte van Zwitserland.

Natuurgebieden El Pinacate en Gran Desierto de Altar in MexicoDe natuurgebieden El Pinacate en Gran Desierto de Altar in Mexico. Foto: IUCN, Tilman Jaeger.

Bedreigd werelderfgoed
Vorige week werd bekend dat een natuurgebied op Rennell, een eiland in de Solomonseilandengroep, is toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. De natuur op Rennell staat onder druk door grootschalige houtkap en de introductie van invasieve soorten.

Pamir gebergte in Tadzjik National Park, TadzjikistanHet Pamir gebergte in Tadzjik National Park, Tadzjikistan. Foto: IUCN, Les Molloy.

Ook besloot de VN-commissie dat het Congolese reservaat Virunga, het oudste nationale park van Afrika, zijn status van bedreigd erfgoed behoudt. De zoektocht naar olie en het aanhoudende geweld in dit conflictgebied vormen een gevaar voor het natuurbehoud. IUCN waarschuwt dat Virunga, dat al sinds 1994 op de bedreigde lijst staat, in de toekomst hierdoor zelfs zijn status van werelderfgoed kan verliezen.

Plaats een reactie