Vieze oorspuit leidt tot oorontsteking

Veel mensen laten hun oren uitspuiten bij de dokter. Dat levert behalve schone oren soms ook een oorontsteking op, zo ontdekte een groep oplettende huisartsen. Dokters moeten de gebruikte oorspuiten beter ontsmetten, zo betogen zij deze maand in Huisarts en Wetenschap (H&W). Veel infecties zijn dan te voorkomen.

Oorsmeer komt veel voor en kan leiden tot ongemak en gehoorverlies. Het uitspuiten van oren met een oorspuit met lauw water is dan een uitkomst. Een oplettende huisarts ontdekte dat sommige patiënten die hun oren lieten uitspuiten na een paar weken terugkwamen met een oorontsteking van de uitwendige gehoorgang. Omdat de huisarts dit opmerkelijk vond, besloot hij dit verder te onderzoeken.

Vieze oorspuit
In 17 verschillende huisartsenpraktijken in de regio Zwolle, op de huisartsenpost in dezelfde plaats en op de afdeling KNO van de Isala klinieken in Zwolle nam men monsters van oorspuiten. De analyse in het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectieziekten (LMMI) bevestigde het vermoeden: een aantal oorspuiten was besmet met de bacterie die infecties van de uitwendige gehoorgang (otitis externa) veroorzaakt.

Besmetting
Diezelfde bacterie werd ook gevonden in de oorkweken van een aantal patiënten. Het verband was snel gelegd. De oorspuit besmet het oor van een patiënt. Of een patiënt besmet de oorspuit die vervolgens een andere patiënt besmet. Deze infecties zijn eenvoudig te voorkomen door de gebruikte oorspuiten grondiger te reinigen.

Hygiëne
Op basis van deze resultaten hebben de onderzoekers samen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie van de Isala klinieken in Zwolle aanbevelingen opgesteld voor huisartsenpraktijken. Het artikel met de onderzoeksbevindingen staat in het januarinummer van H&W.

Meer informatie
www.henw.org
nhg.artsennet.nl

• Volg de Gezondheidskrant op Twitter en op Facebook.

Plaats een reactie