Vierdaagse zet tering naar nering

De economische teruggang is er de oorzaak van dat Stichting DE 4DAAGSE te maken heeft met minder sponsorinkomsten en een fors hoger uitgavenpatroon. Hogere kosten worden ook geraamd door aangekondigde bezuinigingen bij het Ministerie van Defensie, partner in organisatie van de Vierdaagse. Stichting DE 4DAAGSE moet voor de 96ste editie dit jaar de tering naar de nering zetten.

De Vierdaagse verwacht de terugloop in inkomsten en hogere kosten te kunnen opvangen door onder meer de deelnemersbijdrage met 8 euro te verhogen. Verder zullen op tal van punten in de organisatie bezuinigingen worden doorgevoerd.

Een belangrijke bezuiniging wordt gevonden in de sterk gewijzigde opzet van de openingceremonie. Al eerder werd besloten de Vlaggenparade niet meer in het Goffertstadion te laten plaatsvinden. Er is nu gekozen voor een eenvoudige openingceremonie op de Wedren, de start- en finishlocatie van de Vierdaagse. Er wordt momenteel gewerkt aan een kort, maar sfeer- en stijlvol openingsprogramma op maandag 16 juli in de namiddag.

Met name de bezuinigingen bij het Ministerie van Defensie op zijn inbreng bij de Vierdaagse, zijn van invloed op de begroting van het grootste wandelevenement in de wereld. Defensie hevelt een aantal (financiële) verantwoordelijkheden over naar Stichting DE 4DAAGSE.

Zo gaat de Vierdaagse zelf zorgen voor hospitaaltenten en voor aanvulling van medisch personeel op de rust- en verzorgingsplaatsen tijdens de wandeldagen. Het leggen van de pontonbrug over de Maas bij Cuijk op de vierde dag van de Vierdaagse, komt voor rekening van Stichting DE 4DAAGSE. Ook geeft Defensie de coördinatie en inschrijving van alle Nederlandse militairen over aan de organiserende stichting. En tenslotte zal Defensie op geen enkele wijze meer participeren in de openingceremonie van de Vierdaagse.

De bezuinigingsmaatregelen zijn tot stand gekomen in goed overleg met het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE. “Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin Defensie zich bevindt. Als er aan de ene kant gedwongen ontslagen vallen, kun je aan de andere kant bijdragen aan een prachtig wandelfeest als de Vierdaagse niet ongemoeid laten. We zijn overigens wel blij dat door deze maatregelen die nu in goede samenspraak tot stand komen, de bouw van militair Vierdaagsekamp Heumensoord voor dit en volgend jaar gewaarborgd lijkt te zijn”, aldus voorzitter Johan Willemstein van Stichting DE 4DAAGSE.

Plaats een reactie