Een internationaal team van onderzoekers beschrijft vier nieuwe genen die de kans op diabetes type II (‘ouderdomsdiabetes’) vergroten. Het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. De resultaten verschijnen vrijdag 10 februari 2012 in het tijdschrift American Journal of Human Genetics.
Het onderzoek omvat gegevens van 17.000 diabetespatiënten en 70.000 gezonde proefpersonen. Het is daarmee het grootste genetische onderzoek naar diabetes tot nu toe. De genetische vergelijking bracht vier nieuwe genen aan het licht die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes. Twee van deze genen zijn betrokken bij de energiehuishouding van het lichaam. Het onderzoek combineerde genetische gegevens van uiteenlopende bevolkingsgroepen.
Etniciteit
“De resultaten laten zien dat een complexe ziekte als diabetes beïnvloed wordt door een groot aantal factoren”, stelt geneticus prof.dr. Paul de Bakker van het UMC Utrecht. “Bovendien geeft deze studie aan hoe groot de genetische overeenkomst eigenlijk is tussen mensen van verschillende etniciteit. In verschillende populaties vinden we dezelfde genen die het risico op diabetes beïnvloeden.”
Nieuwe medicijnen
In 2007 hadden ruim 740.000 mensen diabetes mellitus. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 mensen bij. Zo’n 90 procent daarvan heeft diabetes type II. Alle bekende genetische risicofactoren samen kunnen nu ongeveer 10 procent van de gevallen van diabetes type II verklaren. Het opsporen van diabetesgenen kan aanknopingspunten opleveren voor nieuwe medicijnen.
Dr. Clara Elbers is gedeeld eerste auteur van het artikel. Elbers promoveerde in 2010 aan het UMC Utrecht en werkt nu aan de University of Pennsylvania. Hoogleraar genetische epidemiologie prof.dr. Paul de Bakker werkte mee aan het onderzoek, net als prof.dr. Yvonne van der Schouw, prof.dr. Pieter Doevendans, prof.dr. Diederick Grobbee, dr. Charlotte Onland-Moret, dr. Folkert Asselbergs, dr. Florianne Bauer en Jessica van Setten van het UMC Utrecht.