VICI-subsidie maakt onderzoeken mogelijk naar tussenwervelschijf en naar depressie

Twee wetenschappers van VUmc krijgen elk een subsidie van anderhalf miljoen euro van NWO om een eigen onderzoeksgroep op te zetten. Het gaat om dr. ir. Theo Smit, universitair hoofddocent bij de afdeling orthopedie en prof.dr. Brenda Penninx van de afdeling psychiatrie VUmc/GGZ in Geest. Zij richten hun onderzoek op resp. de tussenwervelschijven in de wervelkolom en op de relatie depressie en biologische veroudering.

Theo Smit
Dr. ir. Theo Smit houdt zich bezig met de ontwikkeling en regeneratie van de tussenwervelschijf in de wervelkolom. De centrale vraag is hoe complexe maar functionele structuren in biologische weefsels ontstaan en hoe we die zouden kunnen namaken voor toepassing in patiënten. Smit vertrekt in januari voor een jaar naar Harvard University, waar hij al wil starten met het opzetten van de onderzoeksgroep.

Brenda Penninx
Prof.dr. Brenda Penninx gaat onderzoeken of depressie gepaard gaat met versnelde biologische veroudering. Voor dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van longitudinale gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA, www.nesda.nl), waar zij hoofdonderzoeker van is. Daarnaast zal een studie worden gestart die kijkt op welke manier dit verouderingsproces het best gestopt kan worden. Hierin worden depressieve patiënten ofwel met antidepressiva ofwel met een bewegingsprogramma behandeld

Plaats een reactie