Verzorgingshuis Bernardus Amsterdam straks alleen voor de rijken

“Er is niet voldoende overleg geweest met de mensen die het aangaat. Een grote groep van bewoners en omwonenden voelt zich overvallen door de nieuwbouwplannen voor het verzorgingshuis Bernardus van Osira.”Fractievoorzitter Nelly Duijndam heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel hierover vragen gesteld.

Vooral over de nieuwbouw, die over vijf jaar op de plek van het huidige Bernardus op de hoek van de Marnixstraat – Nieuwe Passeerdersstraat moet verrijzen, maken veel bewoners en omwonenden zich zorgen. Laagdrempelige functies als internet, kapper en fitness dreigen te verdwijnen. Niet alleen huiskamers maar ook de kapel, die voor veel mensen belangrijk is, komen niet meer terug in de nieuwbouw en de tuin wordt een stuk kleiner. Omdat het merendeel van de nieuwbouw zal bestaan uit seniorenwoningen in de vrije sector zal er voor de mensen uit de buurt, die aangewezen zijn op een sociale woning, geen plaats meer zijn.

“Een verzorgingshuis is er voor iedereen, niet alleen voor de rijken uit de grachtengordel. Bovendien moet er in deze tijd van crisis zeer zorgvuldig omgegaan worden met sloop,” aldus Duijndam. Zij vindt dat, zolang bewoners en omwonenden zich niet kunnen vinden in de nieuwbouwplannen, het stadsdeel geen vergunningen moet afgeven voor sloop en nieuwbouw. Lang niet iedereen is het erover eens dat het verzorgingshuis Bernardus niet meer aan de eisen van deze tijd zou kunnen voldoen. Met aanpassingen en renovatie kunnen kamers groter gemaakt worden. Overleg is bij Osira niet het sterkste punt; al eerder dit jaar besloot Osira om zonder met de bewoners te overleggen de warme maaltijd in het Bernardus uitsluitend rond het middaguur aan te bieden. Dit tot groot protest van mensen die gewend waren ’s avonds warm te eten.

Plaats een reactie