Verzameldwang, een onderschatte aandoening

Verzameldwang (hoarding in het Engels) is een probleem waar verpleegkundigen van de GGD steeds vaker mee te maken hebben. Hoarders bewaren zo veel dat hun huis nog nauwelijks leefbaar is. Hun gedrag bedreigt niet alleen hun eigen gezondheid, veiligheid en welzijn, maar ook die van medebewoners en de omgeving. In de Nieuwsuur-uitzending van 4 januari 2012 geeft onder meer José van Beers van GGD Zuid-Holland Zuid haar kijk op hoarding.

Volgens José van Beers, sociaal verpleegkundige van het Specialistisch Team Woningvervuiling van GGD Zuid-Holland Zuid, is er meer aandacht nodig voor dit onderschatte probleem. Daarom richtte zij in 2010 een landelijke werkgroep hoarding op om kennis breed toegankelijk te maken in Nederland en onderzoek naar oorzaak en behandeling te stimuleren.

Volgend jaar komt het nieuwe handboek voor de psychiatrie uit. Hierin zal hoarding als een zelfstandig item worden opgenomen, zodat er meer aandacht voor zal zijn. Hulpverleners, waaronder José van Beers pleiten al langer voor meer aandacht, onder andere omdat vroegsignalering en vroegdiagnostiek waarschijnlijk leiden tot een betere behandelbaarheid.

Meer informatie: Uitzending van Nieuwsuur over verzameldwang

Plaats een reactie