Vervalste UMCG-brief in omloop

0
446

Onbekenden hebben deze week een valse PREVEND-brief in omloop gebracht. PREVEND is een groot bevolkingsonderzoek van het UMCG. In de brief worden mensen opgeroepen contact op te nemen met de PREVEND-poli om een bloedonderzoek te laten doen. Dit bloedonderzoek zou nodig zijn om een eventuele virusbesmetting uit te sluiten als gevolg van een mogelijk steriliteitsprobleem met naalden die zijn gebruikt voor bloedafnames. Dit bericht klopt niet en is ook niet afkomstig van PREVEND of het UMCG. Het is onduidelijk hoeveel personen de brief hebben ontvangen. Enkele mensen hebben contact gezocht met het UMCG. Het UMCG informeert alle deelnemers over de vervalste brief. Om inzicht te krijgen in de omvang van de mailing, vragen wij ontvangers van een dergelijke brief ons hierover te berichten. Het is daarbij aan te raden zowel de brief als de envelop te bewaren. Het UMCG doet aangifte bij de politie en hoopt dat de afzender van de vervalste brief spoedig wordt opgespoord.

De vervalsers hebben gebruik gemaakt van een PREVEND-logo en hebben onder andere een handtekening vervalst. Daardoor is de brief niet gemakkelijk van echt te onderscheiden.

Het UMCG is verontrust en verontwaardigd over de vervalsing. Het betreurt het feit dat de brief onrust en onduidelijkheid onder deelnemers kan veroorzaken en een beeld schept dat er lichtvaardig met gegevens en belangen van deelnemers wordt omgegaan.

Deelnemers aan het PREVEND-onderzoek die geen brief hebben ontvangen, maar toch nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met de medewerkers van Patiënteninformatie van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 33 00.

PREVEND
Het PREVEND-onderzoek is een langlopend Gronings bevolkingsonderzoek naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten. Veertigduizend Groningers hebben in 1997 deelgenomen aan dit onderzoek. Zij hebben urine ingeleverd die op de aanwezigheid van eiwit is onderzocht. Achtduizend van hen worden nog steeds gevolgd in het onderzoek.

Vorig artikelErasmus MC viert start nieuwbouw met de buurt
Volgend artikelWanbetalers zorgpremie aangepakt
Avatar
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.