Verspreiding vaccins van start

Huisartsen ontvangen deze week de vaccins tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). Naar verwachting zullen de meeste huisartsen volgende week beginnen met prikken. Zij bepalen zelf de prikdag(en). De huisartsen prikken mensen uit de zogenaamde risicogroepen. Volgende week start ook de vaccinatie van zorgpersoneel.

De huisartsen vaccineren:
• Mensen met een medisch risico, zoals patiënten met luchtweg- en longproblemen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte.
• Zwangere vrouwen vanaf week 14 van de zwangerschap.
• Gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep
• Gezonde 60-plussers

Mensen uit deze risicogroepen hebben een uitnodiging voor de vaccinatie gehad van de huisarts. Zwangere vrouwen hebben van hun verloskundige, gynaecoloog of huisarts gehoord of zij in aanmerking komen voor vaccinatie en moeten daarna zelf een afspraak maken als zij de vaccinatie willen. Mantelzorgers moeten de vaccinatie zelf aanvragen bij de huisarts. De arts bepaalt of de mantelzorger in aanmerking komt voor vaccinatie of niet. Vaccinatie is niet verplicht.

De Gezondheidsraad brengt begin volgende week advies uit aan minister Klink over het vaccinatiebeleid op basis van nieuwe inzichten in Nieuwe Influenza A. Klink wilde onder andere weten of het nodig is om kinderen te vaccineren.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van besmetting met het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus liep vorige week op tot tien. Het RIVM verzorgt een wekelijkse rapportage van de stand van zaken.

Plaats een reactie