Verslikken we ons in de voedingswetenschap?

“Voeding raakt ons allemaal, is mediageniek. Maar er wordt veel onzin beweerd. De voedingswetenschap moet dit corrigeren, want de geloofwaardigheid is in het geding.” Dat beweerde Professor Frans Kok tijdens zijn lezing ‘Verslikken we ons in de voedingswetenschap?’, georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) in stadkasteel Oudaen te Utrecht.

Op uitnodiging van de NAV hield prof. dr. ir. Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University, de eerste van een serie jaarlijks terugkerende publiekslezingen. Hij is prominent lid en een van de oprichters van NAV. In zijn lezing gaf Kok een kritische kijk op de ontwikkelingen in voedingsland, met een terugblik op de afgelopen periode en een vooruitblik op de tijd die voor ons ligt. De publiekslezing werd bijgewoond door ruim 60 geïnteresseerden, waaronder voedingswetenschappers, beleidsmakers en levensmiddelenfabrikanten.

Volgens Kok brengen ‘dieetgoeroes en voedingsevangelisten’ de consument in verwarring en bezorgen zij de voedingswetenschap een slechte naam. Media-aandacht voor rauw voedsel, het paleo-dieet en de obesitasbacterie leiden af van het werkelijke belang van gezonde voeding. Kok besteedde verder aandacht aan trends in het voedingsonderzoek, waaronder het belang van voeding tijdens de eerste 1000 dagen van het leven; kennis over ongezond buikvet en wat eraan te doen; cognitieve achteruitgang bij ouderen en de rol van voeding; en breinonderzoek naar eetlust en verzadiging. De interactie tussen genen en voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Nieuwe inzichten helpen de industrie en overheid om verdere stappen te zetten in de preventie van welvaartsziekten en verbetering van de kwaliteit van leven. Het financieren van onderzoek wordt wel lastiger: Volgens Kok zou een te grote nadruk op publiek-private samenwerking de diversiteit in het onderzoek en de creativiteit van de onderzoeker kunnen remmen.

De NAV is opgericht in 2003 als een platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland. De NAV wil de kwaliteit van de toegepaste en fundamentele voedingswetenschappen waarborgen en waar nodig verbeteren. Omdat voeding van groot belang is voor de volksgezondheid beoogt de NAV een gezaghebbende inbreng te krijgen bij overheid, bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties.

Plaats een reactie