Verschil tussen eiwitshakes en plantaardige eiwitshakes

Het gebruik van voedingssupplementen vormt ongetwijfeld één van de belangrijkste pijlers in de fitnesswereld, of het nu gaat om atleten of recreatieve sporters. Vooral voor de serieuze sporter is het echter belangrijk om de dagelijkse voeding aan te vullen met extra calorieën en eiwitten; vooral als die sporter enige vorm van weerstandstraining uitoefent, zoals gewichtheffen of sprinten.

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn de populairste vorm van supplementen in de fitness-wereld en er zijn dan ook tal van merken die producten aanbieden met hoogwaardige eiwitten om het spierherstel een boost te geven en trainingen efficiënter te maken!

Plantaardige eiwitten

De laatste jaren heeft zich echter een revolutie voorgedaan in de sportwereld, één die zowel een gezondheids- als ethische oorsprong heeft: plantaardige eiwitten. Steeds meer merken gaan eiwitten aanbieden die volledig op basis van soja, erwten of hennep zijn gemaakt. Waarom? Omdat plantaardige eiwitten niet alleen ethischer zouden zijn, maar ook beter opneembaar in het lichaam.

Melkeiwitten

Hoewel shakes op basis van melkeiwitten (caseïne en wei) een hoogwaardiger aminozurenprofiel hebben, wat betekent dat de eiwitten meer lijken op die van het menselijk lichaam, bestaat er discussie over de gezondheid van dergelijke proteïnen.

Plantaardige eiwitten bevatten dan weer minder complete eiwitprofielen, waardoor je verschillende soorten eiwit moet gaan combineren om het beste effect te krijgen.

fitness, planking

Een overzicht van de grootste verschillende tussen de twee soorten shake:

Gewone eiwitten

De voordelen:
– complete eiwitten
– meestal relatief goedkoop
– een lekkere smaak

De nadelen:
– minder goed verteerbaar
– verzurend voor het lichaam
– niet ethisch verantwoord

Plantaardige eiwitten

De voordelen:
– goed opneembaar
– vaak in combinatie met plantaardige vezels, vitaminen en natuurlijke koolhydraten
– vaak onbewerkt en zelfs onverhit
– ethisch verantwoord

De nadelen:
– minder compleet eiwitprofiel (behalve als gekozen wordt voor soja)
– vaak minder lekker voor vel mensen
– vaak iets duurder

Plantaardig of dierlijk?

De keuze die je maakt als sporter hangt eigenlijk volledig af van je prioriteiten. Vaak wordt beweerd dat shakes met dierlijke proteïnen hoogwaardiger zijn door hun completere aminozurenprofiel. Shakeplus heeft een groot aanbod aan shakes met volwaardige melkeiwitten, voor elk soort sporter!

Orangefit biedt dan weer plantaardige alternatieven voor deze dierlijke eiwitten, op basis van erwten-eiwit. De Fit Green Protein is bijvoorbeeld een volledig natuurlijke, plantaardige shake met een gebalanceerd aminozurenprofiel. De ideale vorm van supplementering dus voor sporters die zowel gezond als ethisch verantwoord aan spierherstel wil doen!

Plaats een reactie