Verregaande aanpassing tabaksrichtlijn EU

De milieu- en volksgezondheidscommissie van het Europees Parlement heeft voor een verregaande aanpassing van de tabaksrichtlijn gestemd. Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, is tevreden: “Alle onderzoeken laten zien dat een strenge tabaksrichtlijn, met afstotende verpakkingen en een verbod op verleidelijke smaakjes, verreweg de meest doeltreffende manier is om het aantal rokers te verminderen.”

De tabaksrichtlijn gaat over de presentatie van Europese tabaksproducten. De aanpassing is erop gericht roken in heel Europa minder aantrekkelijk te maken. In de nu aangenomen voorstellen bedekken waarschuwingen 75% van het pakje. Ook de smaakjes, zoals menthol en vanille, en zogenaamde ‘branding’, zoals dunne sigaretten bedoeld voor vrouwen, zijn aan banden gelegd.

Het was een spannende stemming. Leden die de ambitieuze lijn niet durfden te volgen onder druk van de tabakslobby, of uit angst dat dit bij het electoraat slecht zou vallen, missen volgens Merkies het punt: “We zien dat Europeanen, ook rokers, de maatregel in grote mate steunen. Peilingen laten zien dat driekwart van de mensen voor het radicaal onaantrekkelijk maken van tabaksproducten is. Ook het verwijt dat Europa voor de troepen uit probeert te lopen gaat niet op. De VS en Australië hebben al jaren actief en vergaand ontmoedigingsbeleid.”

E-sigaretten
De nieuwe tabaksrichtlijn bevatte ook voorstellen rond e-sigaretten. E-sigaretten zijn een verzamelnaam voor elektronische rookpennen. Als ze nicotine bevatten kunnen ze eraan bijdragen mensen van het roken af te helpen, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar die op zichzelf als genotsproduct dienen, zoals de op schoolpleinen populaire shisha-pen. Merkies diende voorstellen in rond dit nieuwe product die werden aangenomen door de commissie: “Ik wil vooral dat e-sigaretten het juiste publiek vinden. Ik heb samen met een Deense collega voorgesteld e-sigaretten op dezelfde manier te benaderen als nicotinepleisters en -kauwgom: vóór het op de markt komt moet het een aantal lichte (veiligheids-)tests doorlopen.”

De nu aangenomen voorstellen worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement, vermoedelijk in september. Dan wordt duidelijk of de nieuwe regels ook worden omgezet in wetgevende maatregelen.

Plaats een reactie