Verplichte schaamlipfoto’s juridisch onhoudbaar

Dat zorgverzekeraars foto’s eisen van schaamlippen, als patiënten een schaamlipcorrectie willen, is in strijd met de wet. Dat betoogt Rolinka Wijne, docent gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, deze week in Medisch Contact. Artsen die weigeren foto’s van de schaamlippen (labia) aan de zorgverzekeraar te verstrekken hebben volgens haar de regelgeving aan hun zijde.

Om niet onnodig schaamlipcorrecties te hoeven vergoeden, hebben verzekeraars onlangs een nieuw aanvraagformulier ingevoerd. Daarbij moet de verwijzend arts foto’s van de labia meesturen. Een vragenformulier is ‘op zich niks bijzonders’, aldus de gezondheidsjuriste, maar de eis ‘scherpe’ overzichts- en detailfoto’s van de labia bij de verklaring te voegen, is dat wel. Ze kan de recente ophef daarover begrijpen. Zo hebben enkele plastisch chirurgen hun medewerking aan het verstrekken van foto’s geweigerd. Met als gevolg: geen vergoeding van de operatie.

Volgens Wijne mogen zorgverzekeraars best gebruikmaken van persoonsgegevens, ook van gegevens over de gezondheid, die vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Maar die gegevens moeten wel noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de verzekering en de patiënt moet toestemming geven.

Uit niets blijkt dat dit laatste ook geldt voor foto’s van de labia. De medisch adviseur bij de zorgverzekeraar is bovendien niet, zoals een plastisch chirurg, opgeleid om labia te beoordelen. Ook is volgens Wijne niet duidelijk hoe de geheimhouding ten aanzien van het beeldmateriaal wordt gewaarborgd.

Plaats een reactie