Veroordeelde pedoseksueel werkzaam in zorginstelling

Een veroordeelde zedendelinquent heeft in 2012 bijna een jaar lang gewerkt bij zorginstelling SEIN, waar hij lichamelijk en verstandelijk gehandicapten begeleidde. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-programma De Vijfde Dag. Het gaat om Lars van der H., die in 2011 wordt veroordeeld voor seksueel misbruik van zeven minderjarige jongens rond de leeftijd van 14 jaar.

EO-programma De Vijfde Dag

TV uitzending: De Vijfde Dag, woensdag 8 mei 2013 om 20:25 uur op Nederland 2

Van der H. krijgt in 2011 van de rechter 24 maanden celstraf opgelegd. In het vonnis staat dat er ‘ernstig rekening mee moet worden gehouden’ dat Van der H. opnieuw de fout in gaat. Omdat de pedoseksueel in beroep gaat tegen de straf hoeft hij niet de gevangenis is. Hierdoor krijgt Lars van der H. de kans te solliciteren bij SEIN, een instelling voor kinderen en volwassenen met epilepsie.

Kinderen
Lars van der H. begeleidt bij SEIN een kwetsbare groep ouderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Naast het gebouw waar hij werkt staan gebouwen waar kinderen met een epileptische aandoening verblijven. Omdat de veroordeling van Van der H. leidt tot commotie onder het personeel wordt het contract met Lars van der H. eind 2012 niet verlengd.

Onacceptabel risico
Volgens hoogleraar Veiligheid in de Zorg Jan Klein van de Erasmus Universiteit is er een ‘onacceptabel risico’ met cliënten genomen. “Deze man heeft een strafblad waaruit blijkt dat hij in herhaling is gevallen. Die moet je niet in een omgeving zetten waarin het makkelijk is om nog een keer in herhaling te vallen.” Ook medewerkers van SEIN hebben grote moeite met de aanwezigheid van Lars van der H. “Dat een zedendelinquent kan werken met kwetsbare cliënten. En dat zo iemand alleen op een afdeling werkt. Ik maakte me echt zorgen.”, aldus een medewerker.

Volgens Lars van der H. wist SEIN al tijdens de sollicitatieprocedure dat hij veroordeeld was. “Zij zijn vanaf het eerste moment dat ik daar kwam werken volledig op de hoogte geweest van mijn verhaal.” Een anonieme bron, die nauw betrokken is bij SEIN, bevestigt dit verhaal. SEIN ontkent dat het wist van de veroordeling. Volgens de instelling heeft Lars van der H. zijn leidinggevende pas na zijn proeftijd bij de instelling op de hoogte gebracht van de uitspraak van de rechter.

Ad van den Berg
Opvallend is dat de veroordeelde pedoseksueel Ad van den Berg, bekend als oud-voorzitter van Stichting Martijn, bijna dertig jaar heeft gewerkt bij SEIN. Ook nadat hij in 1987 veroordeeld werd voor ontucht met een 11-jarige jongen mocht hij bij SEIN in dienst blijven. Het grootste deel van zijn tijd bij SEIN was hij nachthoofd. Hij had toegang tot het kinderpaviljoen.

Eind 2012 wordt Lars van der H. ook in hoger beroep veroordeeld. Hij krijgt 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Omdat Van der H. in cassatie is gegaan is hij nog altijd op vrije voeten.

Plaats een reactie