Verontrustende toename brandwondenslachtoffers door bio-ethanol

De afgelopen maanden is een forse toename geconstateerd van het aantal slachtoffers met brandwonden door het gebruik van bio-ethanol. Deze licht ontvlambare gel wordt gebruikt voor sfeerhaarden en -lichtjes. Door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan die brandwonden veroorzaakt. Daarom waarschuwt de Brandwonden Stichting consumenten voor de gevaren van bio-ethanol.

Bio-ethanol is een licht ontvlambare gel die wordt gebruikt voor sfeerverlichting en -haarden. Het zou dè oplossing zijn voor iedereen die geen open haard heeft. Van de Nederlandse brandwondencentra komen echter alarmerende berichten over het toenemende aantal brandwondenslachtoffers door bio-ethanol. Van januari t/m juni 2011 werden alleen al in de Groningse en Rotterdamse brandwondencentra 49 mensen opgenomen. Door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan die de kleding onmiddellijk als een fakkel laat ontvlammen. De gel blijft bovendien aan de huid plakken en doorbranden. Tweede en derdegraads brandwonden over het hele lichaam is het afschuwelijke gevolg.

Brandwondenchirurg onderstreept waarschuwing
Gerard Beerthuizen is chirurg in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen. Hij onderstreept de waarschuwing. “We zien steeds meer patiënten met ernstige brandwonden door bio-ethanol. Meestal zijn het omstanders. Iemand vult het reservoir bij en de steekvlam die ontstaat pakt de toeschouwer. De meeste patiënten hadden ernstige brandwonden op hun gezicht, hals, borst, armen, handen en soms benen. Een groot deel van de patiënten lag langer dan 2 weken in het brandwondencentrum. Kortom, het toenemende gebruik van bio-ethanol is een zorgwekkende ontwikkeling.”

Verzoek aan fabrikanten: verduidelijk de instructies!
De meeste ongelukken gebeuren wanneer de bio-ethanol opgebrand is en het licht dimt. Het nog hete reservoir wordt vervolgens bijgevuld waardoor – vanwege de lichte ontvlambaarheid van bio-ethanol – een steekvlam kan ontstaan. De Brandwonden Stichting is momenteel in gesprek met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de mogelijkheden fabrikanten dringend te verzoeken de communicatie rond het gebruik van bio-ethanolproducten te verbeteren. Tot die tijd is de Brandwonden Stichting duidelijk over bio-ethanol: gebruik het niet.

1 gedachte over “Verontrustende toename brandwondenslachtoffers door bio-ethanol”

 1. om het helemaal af te raden vind ik een beetje ver gaan.
  en niet kunnen.
  je bent te eerste zelf verantwoordelijk.
  hoe je ermee om gaat.
  gebruik het al 2 jaar.
  en heb er nog nooit problemen mee gehad.
  dat betuttel

  Beantwoorden

Plaats een reactie