Verontrustende mijlpaal CO2-concentratie in lucht

De hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de lucht heeft een kritisch punt bereikt. Voor het eerst zijn in de atmosfeer meer dan 400 deeltjes CO2 op een miljoen deeltjes gemeten (400ppm).

Mauna Loa-HawaiiMeteorologisch instituut NOAA: Mauna Loa Observatorium op Hawaiï.

Het overschrijden van die grens bewijst weer dat de aarde op het pad zit van gevaarlijke klimaatverandering met grote gevolgen voor de natuur en dus de mens.

De historische concentratie CO2 is vastgesteld door het Amerikaans meteorologisch instituut NOAA. Dat voert al sinds de jaren ’50 deze metingen uit bij de vulkaan Mauna Loa op Hawaiï. Het station bevindt zich 3400 meter boven zeeniveau en ligt ver verwijderd van vervuiling die verstorend kan werken. De wetenschap is het erover eens dat huidige klimaatverandering het gevolg is van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas) door de mens.

Oplossing
“Het record van 400 ppm CO2 is een alarmbel”, aldus Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF). “In met name arme delen op de wereld merkt de bevolking de gevolgen van klimaatverandering nu al aan den lijve door extreme droogte, overstromingen en mislukte oogsten. We kunnen klimaatverandering nog beperken als de wereld eindelijk overtuigend kiest voor schone energie. Inzet van overheden is cruciaal voor een snelle en grootschalige energietransitie.”

De hoge concentratie CO2 in de lucht zorgt ervoor dat het klimaat wereldwijd in de war raakt. Het gas vormt als het ware een deken om de aarde, waardoor de wereld opwarmt en weerpatronen drastisch veranderen. De laatste keer dat er zoveel CO2 in de lucht zat, was de wereld drie tot vier graden warmer en zag die er heel anders uit. Het zeeniveau lag toen bijvoorbeeld veertig meter hoger dan nu, omdat er geen of veel minder ijsmassa’s op de Noord- en Zuidpool lagen.

Vóór de industrustriële revolutie, in de 19de eeuw, bedroeg de CO2-concentratie in de lucht gemiddeld 280 ppm. In de afgelopen 800.000 jaar zat er ongeveer 180 ppm CO2 in de atmosfeer tijdens de ijstijd en 280 ppm in warmere perioden. De huidige stijging van koolstofdioxide gaat meer dan honderd keer zo snel als bij het einde van de laatste ijstijd. Als het niveau van CO2 in de atmosfeer blijft stijgen, kunnen we veel vaker extreme zomethitte en droogte verwachten en meer uitzonderlijke stormen en overstromingen.

Aanpak WNF
Het WNF werkt aan meer schone energie en het voorkomen van ontbossing om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast zetten we ons in om de natuur de ruimte te geven, zodat planten en dieren zich beter kunnen aanpassen aan de snelheid van klimaatverandering.

Meer informatie
WNF werkt aan oplossingen

Plaats een reactie