Vernieuwing in de golfsport

Tijdens de ledenbijeenkomst op zaterdag 28 januari 2012 in het congrescentrum NBC te Nieuwegein presenteerde de Nederlandse Golf Federatie (NGF) samen met de Professional Golfers Associatie Holland (PGA) een zeer ambitieus plan om golf in Nederland een nieuwe impuls te geven. Het fundament van het plan is om alle golfers, van beginners tot gevorderden, nog meer plezier in de sport te laten beleven met de introductie van een geavanceerd en toegankelijk totaalplan.

Golf is fun: PGA TOUR Fairway Follies & Unthinkables of 2011

Dit bestaat onder andere uit het Stappenplan, een nieuw systeem waarbij de golfer stap voor stap wordt begeleid om meer succesbeleving te ervaren in de sport. Daarnaast werd het NGF-Clubadvies en het spaar- en loyaliteitsprogramma Fairwaystrokes geïntroduceerd. Dit als antwoord op de behoefte van vele golfbanen en professionals om de golfer weer actiever te krijgen en te zorgen dat golfverenigingen beter bestand zijn tegen de veranderde (economische) omstandigheden. Het totaalplan werd positief ontvangen door de ruim 200 aanwezigen. NGF-president Ronald Pfeiffer kijkt positief terug op de bijeenkomst: “Het was een waanzinnige dag. De reacties van de clubs waren positief. Als NGF en PGA Holland hebben we nu aansluiting gevonden met de praktijk. We spelen in op de huidige omstandigheden.”

De Nederlandse Golf Federatie (NGF) en de Professional Golfers Associatie Holland (PGA) hebben een nieuw systeem ontwikkeld voor de golfsport. Eind 2010 hebben de NGF en de PGA Holland de handen ineen geslagen om een gebruiksvriendelijk stappenplan te ontwikkelen. De aanleiding voor dit nieuwe systeem is de grote vraag bij de golfers om begeleiding te krijgen bij het handicapsysteem. Daarnaast heeft de golfsport te maken met een grote groep inactieve golfers. Veel golfers behalen hun Golfvaardigheidsbewijs (GVB) en stoppen daarna met lessen. Hierdoor blijven velen op hetzelfde niveau spelen, komen vervolgens niet veel op de baan en behalen geen handicap.

Het Stappenplan
Het Stappenplan bestaat uit negen fasen waar golfvaardigheden aan zijn gekoppeld, die de golfer begeleiden om stap voor stap meer succesbeleving te ervaren. Daarbij horen negen boekjes, die uitleg geven in de vaardigheden. De beginnende golfer wordt vanaf de eerste les voorzien van de NGF-kaart, zodat er direct binding ontstaat met de golfsport. Door middel van een inlogmogelijkheid op de website van de NGF Golf Academie kan hij of zij alle vorderingen bijhouden en lessen voorbereiden.

Met het Stappenplan is inzichtelijk gemaakt welke vervolgstappen de golfer kan maken, ook na het behalen van het GVB. Het Stappenplan geeft de golfbaanpermissie een formele status en wordt hiermee de eerste stap in golf en neemt vervolgens golfers aan de hand richting het GVB.

Topmarketeer Alfred Levi, golfer en adviseur in de golfwereld, koppelde in zijn betoog de drie projecten van de NGF aan elkaar en maakte duidelijk dat zowel sportieve als financiële voordelen kunnen worden behaald bij de invoering van het totaalplan.

Het Stappenplan heeft gehoor gegeven aan de roep van de NGF-Leden om meer invulling te geven aan het product golf. Met het Stappenplan heeft de NGF ook gehoor gegeven aan het Meerjarenbeleidsplan van de NGF, vallend onder de doelstellingen:

1. Inspelen op de behoeften van de golfclubs.
2. Verbetering van de toegankelijkheid van golf.

“Dit is een enorme kans om golfers actiever te krijgen, mede door de laagdrempeligheid van de eerste stap, waar onder andere de baanpermissie de golfer stimuleert, nog voordat hij zijn GVB haalt”, benadrukt Alfred Levi.

PGA Holland sluit in zijn pro-handboek naadloos op het Stappenplan aan. De golfer weet wat hem te wachten staat en kan zich beter voorbereiden en profiteren van de nazorg van de pro. De pro kan dan bijvoorbeeld vorderingen en relevante filmpjes toevoegen op het account van zijn leerling op de website van de NGF Golf Academie.

Het NGF-Clubadvies
De NGF heeft ondersteuning van golfverenigingen als een van haar belangrijkste taken en voert dat al jaren uit, onder andere door middel van de diverse Committed to-programma’s. Het afgelopen jaar werd de NGF steeds vaker benaderd met vragen op het gebied van exploitatie, marketing en communicatie van verenigingen. De veranderende economische situatie en de behoefte van de golfers stellen clubs voor nieuwe uitdagingen, die de voorgaande jaren door de grote aanwas van golfers enigszins verbloemd werden.

Fairwaystrokes
Het loyalitateitsprogramma Fairwaystrokes is een laagdrempelig spaarsysteem gekoppeld aan de NGF-kaart. Jeroen Stevens, directeur NGF, vertelt: “Fairwaystrokes heeft als doel de golfer meer en blijvend te activeren om te gaan spelen, en de binding te verstevigen met de golfverenigingen.”

“Met de pas kunnen golfers een spaartegoed opbouwen bij de aangesloten webshops. Dit spaartegoed kan uitgegeven worden op de golfclub, nu nog enkel in de vorm van een greenfee. Op termijn wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor de golfschool of de horeca.”

Implementatie
Het totaalplan gaat officieel van start tijdens Amsterdam Golf 2012, van 16 tot en met 18 maart 2012 in de RAI te Amsterdam.

Plaats een reactie