Onderstaand vindt u de reactie van de Nederlandse Hartstichting op de maandag 18 februari 2013 verschenen rapportage over zout in levensmiddelen van de NVWA, het RIVM en het Voedingscentrum.
“Oproep aan fabrikanten: Verminder zout en verzadigd vet in voeding
De Hartstichting is verheugd over de uitkomsten van het onderzoek naar het zoutgehalte in levensmiddelen van het RIVM, het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het zoutgehalte in brood en groentenconserven in 2012 significant is afgenomen ten opzichte van 2011. Ook is er een start gemaakt met zoutverlaging in kazen, sauzen en chips.
Een goede ontwikkeling, maar die daling kan nog veel sterker ingezet worden. De Hartstichting roept fabrikanten van vleeswaren, bewerkt vlees en soepen dan ook op om nu daadwerkelijk tot daden over te gaan.
Ook moedigt de Hartstichting fabrikanten aan om verzadigde vetten door onverzadigde vetten te vervangen, om meer magere en halfvolle varianten op de markt te brengen om zo de keuzemogelijkheden in het gezonde segment voor de consument te vergroten. Op dit front lijkt er nog weinig beweging te zijn.
Door zowel zout als verzadigd vet te verlagen in voedingsmiddelen valt nog veel gezondheidswinst te behalen, in het bijzonder voor de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten.
‘Minister Schippers zal de inzet van het bedrijfsleven kritisch blijven volgen.’
De Hartstichting pleit voor een nieuwe beoordeling van de vorderingen van de levensmiddelenindustrie in het terugdringen van het gebruik van zout over één jaar.”