Verloskundigen ongelijk verdeeld over Nederland

Voor zorg in de buurt zijn in Vlaardingen naar schatting 175 zwangere vrouwen aangewezen op één eerstelijns verloskundige, in Huizen zijn dat er 55. Binnen Nederland bestaat een grote variatie in het aanbod aan verloskundige zorg, zo blijkt uit de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM).

Maandag 3 oktober 2011 lanceren het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM). Deze brengt voor alle regio’s, gemeenten en postcodegebieden in Nederland naast de vraag ook het aanbod aan eerstelijnszorg in beeld. Per postcode is te vinden hoeveel vraag er is naar de zorg van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, verloskundigen, thuiszorg en verpleegkundigen of psychologen. En hoeveel van deze zorgverleners er werken in dat gebied.

Voor, tijdens en na
Per jaar worden in Nederland zo’n 185.000 kinderen geboren. De zorg tijdens de zwangerschap begint voor ruim 84% bij de verloskundige in de eerste lijn. Ook bijna de helft van de geboortes begint in de eerste lijn. Maar tijdens de baring gaat een aantal vrouwen toch nog naar het ziekenhuis. Uiteindelijk wordt eenderde van de kinderen ter wereld gebracht onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige. De zorg na de bevalling doet de verloskundige ook voor ruim 90% van de kinderen. Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, en tijdens en na de bevalling. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Verlossende huisarts
In Nederland zijn 1628 eerstelijns verloskundigen goed voor 1396 fte. In plattelandsgebieden met weinig verloskundigen doen huisartsen waarschijnlijk veel verloskundige zorg. De VAAM maakt een schatting van het werkgebied van verloskundigen door het aantal verloskundigen in een gebied af te zetten tegen het aantal door hen te begeleiden zwangerschappen en geboorten. Zo krijg je een beeld van de beschikbare zorg in de buurt. NIVEL-afdelingshoofd prof. dr. Dinny de Bakker: “Tijdens de zwangerschap is het handig als je in de buurt terecht kunt bij een verloskundige. Verloskundige zorg is bovendien ook acute zorg. Als de bevalling op gang komt, moet de verloskundige er snel bij zijn. Het is dus belangrijk dat er voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn.”

Plaats een reactie