Verliefd worden in de rouwperiode

Diep verdriet na het overlijden van je partner en dan toch… soms sneller dan gedacht… weer opnieuw verliefd worden.

gerre_oldenbeuving_met_zijn_nieuwe_partner_maaike_en_zijn_dochter_liekeGerre Oldenbeuving, met zijn nieuwe partner Maaike en zijn dochter Lieke.

Daar gaat de uitzending van RKK Kruispunt TV over op zondag 9 februari 2014, vlak voor Valentijnsdag. Voor de buitenwereld gaat het soms te snel en vraagt zich achter je rug om af: stelde dat huwelijk dan wel wat voor?

Uitzending: Liefde in de rouw, zondag 9 februari om 23.20 uur op Nederland 2.

Twee weduwes en één weduwnaar vertellen over hoe hun wereld op de kop kwam te staan toen hun partner wegviel, maar óók hoe hun levens weer op de grondvesten schudden toen er een nieuwe liefde hun leven binnenwandelde.

Kun je je hart binnen een jaar na een zeer plotseling overlijden weer overtuigend openzetten voor een ander? Gerre die zijn 28-jarige vrouw dood op bed aan trof en alleen achterbleef met hun dochtertje van tweeënhalf: “Nee, ik was er nog niet klaar voor maar het over kwam me. In zo’n periode van diep verdriet ga je heel intuïtief op zoek naar mensen bij wie je je goed voelt. En Maaike was ik kort voor die dramatische dag in augustus 2009 tegengekomen op een reünie van de basisschool. Zij en ook andere oud-klasgenoten waren op de crematie gekomen en sindsdien belden we elkaar. Het maakte absoluut uit dat ze ergens vertrouwd was en dat ze mij en mijn dochtertje alle ruimte gaf om eerst ons eigen leven op orde te krijgen. Wat ook uit maakte is dat ik het tempo mocht uitmaken. We hebben het dus heel langzaam en behoedzaam aangepakt. Anders was het niet gelukt.”

Doreen had heel moeilijke jaren achter de rug met haar man: “Hij was ooit mijn grote liefde maar die gevoelens verdwenen toen hij veranderde en me steeds meer begon te kleineren. Ik begreep er niets van. Vroeg hem vaak: heb je een ander, ben je misschien depressief?” Alles viel op zijn plaats toen bleek dat haar man een hersentumor had die niet meer behandeld kon worden. Doreen, toen 35, bleef achter met drie jonge kinderen. “Binnen een half jaar na zijn overlijden ben ik volop gaan daten. Dat durfde ik tegen niemand te vertellen want ergens schaamde ik me. Alsof ik nooit van mijn man gehouden had. Maar ik voelde me eigenlijk al jaren alleen, al tijdens ons huwelijk. Ik had zo’n behoefte aan wat warmte aan iemand die aardig voor me was.” Uiteindelijk, ook dankzij een internetdate, ontmoet ze Hans, zelf gescheiden en vader van twee zonen. Sinds een paar jaar woont hij bij haar en de kinderen in. “De buitenwereld denkt zodra je je nieuwe vriend voorstelt: oh zij is weer gelukkig. Klaar, over. Maar zo is het niet. Het vreemde was dat het grootste verdriet pas boven kwam toen ik Hans leerde kennen. Door hem durfde ik mijn gevoel pas weer te laten zien en toen voelde ik pas weer hoeveel ik ooit van mijn man gehouden had.”

Tot slot Elze, 52 jaar. Sinds acht jaar weduwe. Ook zij hoopte nieuw geluk te vinden, maar dat is tot op heden niet gelukt. “Ik heb na het overlijden van Henk één keer een relatie gehad, maar ik had het gevoel alsof ik vreemd ging. Ik voelde me schuldig naar Henk toe. Alsof hij eerst toestemming moest geven. Het klopte niet want hij zit nog in mijn hart, elke dag en iedere man vergelijk ik toch met hem. Daar kan een nieuw iemand eigenlijk nooit tegen op. Ik ben dus gestopt met daten en hou er rekening mee dat ik altijd alleen blijf.”

1 gedachte over “Verliefd worden in de rouwperiode”

  1. Heel herkenbaar voor mij. Ook onze liefde zit in de rouw en dat is soms erg lastig. Je wilt sneller dan het eigenlijk kan. Dus oet je de tijd nemen om de liefde op te bouwen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie