Verkoudheidsvirus als alternatieve behandeling tegen alvleesklierkanker

Omdat pancreascarcinoom (alvleesklierkanker) een slechte prognose kent, worden nieuwe behandelmethoden onderzocht zoals gentherapie met behulp van een adenovirus (verkoudheidsvirus). Conditioneel Replicerende Adenovirussen (CRAds) zijn in staat om zich alleen te vermeerderen in tumorcellen en deze te vernietigen zonder gezonde cellen kapot te maken.

De lage expressie van de adenovirusreceptor CAR op tumorcellen remt echter de opname van het therapeutische virus en daarmee de effectiviteit van de behandeling.

Michael van Geer onderzocht een verkoudheidsvirus dat een alternatief receptoreiwit gebruikt om binnen te komen in tumorcellen. Deze cellen bleken het virus inderdaad beter op te nemen als het YSA-peptide tot expressie werd gebracht op het virusoppervlak.

Onderzoek met muizen toonde echter aan dat de lever nagenoeg het gehele virus weer afbreekt. Wil het Ad-YSA gebruikt kunnen worden voor behandeling, dan zullen dus eerst manieren moeten worden gevonden om die opname door de lever te remmen.

Promotiegegevens
Promovendus: Dhr. M.A. van Geer / Geneeskunde
Adenovirus targeting for gene therapy of pancreatic cancer
Promotor: dhr. prof. dr. R.P.J. Oude Elferink
Dinsdag 8 februari 2011, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231,1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie