Verkoudheid, griep of Covid? Zo lang duurt het om te herstellen

Het is weer herfst en dus de tijd van verkoudheid en griep. In deze periode verspreiden virussen zich sneller en doordat we vaker binnen zijn en dichter op elkaar, brengen we virussen makkelijker op elkaar over. Ook het aantal corona gevallen neemt weer toe. Ben je verkouden, heb je de griep of heb je positief getest op Covid? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. In dit artikel vertellen we je hoe lang het duurt om van deze ziektes te herstellen.

Hoe snel ben je van een verkoudheid af?

Verkoudheid, je hebt er vast wel eens last van gehad. Een verkoudheid ontstaat door een virus dat wordt overgedragen. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. Je lichaam herkent ze niet allemaal waardoor je steeds opnieuw verkouden kunt worden.

Een verkoudheid is een vervelende infectie, waarbij het slijmvlies van de bovenste luchtwegen ontstoken is. Je krijgt er meestal een verstopte neus of juist een loopneus van. Andere klachten zijn keelpijn, oorpijn, tranende ogen, niezen en hoesten. Je hebt vaak ook temperatuurverhoging maar meestal geen koorts.

Ben je verkouden? Dan is het meestal een kwestie van het uitzieken. Het duurt meestal twee tot drie dagen voordat je echt verkouden bent. Over het algemeen ben je er daarna binnen een week tot tien dagen weer vanaf. Je hoeft niet naar de dokter, tenzij de klachten niet overgaan. Ook medicijnen zijn niet nodig. Je kunt wel neusspray gebruiken. Zo is het wat makkelijker om door je neus te ademen.

Herstellen van de griep

Griep wordt veroorzaakt door een infectie van de luchtwegen. Je krijgt het door het influenzavirus. Veelvoorkomende klachten zijn een droge hoest, koude rillingen, vermoeidheid, hoofdpijn, snel opkomende hoge koorts (38 graden en hoger) en spierpijn. Het duurt gemiddeld één tot drie weken voordat je volledig van de griep hersteld bent.

Er is geen medicijn tegen. Je kunt wel pijnstillers, virusremmers en antibiotica nemen om de klachten te verminderen. Het kan ook handig zijn om een griepprik te nemen. Zo ben je in sommige gevallen beter beschermd tegen griep.

Zo verloopt het herstel bij Covid

Covid houdt de wereld al meerdere jaren in zijn greep. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De meest voorkomende klachten van corona zijn een loopneus, keelpijn, niezen, vermoeidheid en verhoging of koorts. Dit zijn dezelfde klachten als bij verkoudheid of griep. Het is daarom niet altijd duidelijk of je verkouden bent, griep hebt of besmet bent met Covid. Het is dus verstandig om je voor de zekerheid te laten testen.

Het herstel van corona is bij iedereen anders. Sommige mensen krijgen alleen milde klachten waar ze binnen een week al vanaf zijn. Mensen uit risicogroepen, bijvoorbeeld ouderen, ernstig of chronisch zieken of mensen met een verminderde weerstand kunnen erdoor in het ziekenhuis terecht komen. Het duurt dan meestal langer om volledig te herstellen.

In het ergste geval blijven de klachten enkele weken tot meerdere maanden. Dit wordt Long Covid genoemd. Long Covid kan lang aanhouden. Er zijn zelfs mensen die twee jaar na de corona-besmetting nog steeds niet volledig hersteld zijn. Het is niet duidelijk of de klachten ooit helemaal over zullen gaan.

Plaats een reactie