Verkort hbo trekt vooral mbo-gediplomeerden

Eerstejaars studenten in het hbo in studiejaar 2011/’12 die kozen voor een verkort studieprogramma zijn veelal afkomstig uit het mbo. Ze zijn ouder en vaker vrouw dan de eerstejaars in de vierjarige hbo-opleidingen en ze kiezen vaker voor een deeltijdopleiding.

Groeiende belangstelling voor verkorte hbo-programma’s
In het studiejaar 2006/’07 is gestart met tweejarige hbo-opleidingen die opleiden tot een zogenaamde associate degree. Deze programma’s zijn opgezet om mbo’ers en werkenden meer mogelijkheden te bieden een hbo-graad te behalen en vervolgens door te studeren. In 2011/’12 stonden ruim vijftienhonderd studenten voor deze verkorte opleidingen ingeschreven. Vijf jaar na de start is de instroom, met ruim 500 eerstejaars, gegroeid tot een half procent van het totaal aantal eerstejaars in het hbo.

Vooral met mbo-diploma naar verkort hbo
Van de studenten die aan de verkorte, tweejarige, variant begonnen, heeft 60 procent een afgeronde vooropleiding mbo. Dat is tweemaal zoveel als bij de eerstejaars in de vierjarige bacheloropleiding. Daar is de meerderheid van de studenten afkomstig van de havo of het vwo.

Student in het verkort hbo is vaker vrouw en veelal ouder
Iets meer vrouwen dan mannen kozen voor een tweejarige associate-degree opleiding. In 2011/’12 was 58 procent van deze eerstejaars vrouw. Bij de ‘gewone’ bacheloropleidingen was dat 52 procent. Bijna de helft van de instromers in een associate-degreeprogramma is 30 jaar of ouder en slechts 5 procent is jonger dan 20 jaar. Bij de eerstejaars in de 4-jarige opleiding is dit precies andersom.

Instromers in het verkorte traject kiezen vaker voor deeltijdonderwijs
Eerstejaars in een verkort programma kozen vaker dan eerstejaars in de vierjarige opleiding voor deeltijd en duaal onderwijs. Dit stemt overeen met de doelgroep van de associate degree. Deze is namelijk onder andere bedoeld voor mensen die al werkzaam zijn.

Auteur: Sabine Gans

• Volg de Gezondheidskrant op Twitter en op Facebook.

Plaats een reactie